Οι Ευρωβουλευτές προτείνουν μέτρα για πιο φθηνά φάρμακα

Οι τιμές νέων φαρμάκων στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε σημείο που να είναι απρόσιτα για πολλούς πολίτες της ΕΕ και να απειλούν τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους την Πέμπτη 2α Μαρτίου. Για να επιτευχθεί μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της δημόσιας υγείας των χωρών της ΕΕ και εκείνων της φαρμακευτικής βιομηχανίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μέτρα για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (Ε & Α), της δημόσιας χρηματοδότησης και των δαπανών εμπορευματοποίησης.

 

«Τα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρώπη είναι ένα βασικό μέρος της ταυτότητας της ΕΕ και κάτι το οποίο εκτιμούμε ιδιαίτερα. Πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε φάρμακα και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να εξισορροπήθει η διαπραγματευτική ισχύ των κρατών μελών της ΕΕ σε σύγκριση με εκείνη της φαρμακευτικής βιομηχανίας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Soledad Cabezon Ruiz (Σ&Δ, Ισπανία), που συνέταξε το ψήφισμα. Το κείμενο εγκρίθηκε με 568 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 52 αποχές.

 

«Η βιομηχανία πρέπει να είναι ανταγωνιστική όσον αφορά την ποιοτική καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών με φάρμακα τα οποία είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά», πρόσθεσε.

 

Απαιτείται περισσότερη σαφήνεια για το κόστος Ε & Α

 

Οι ευρωβουλευτές λένε ότι το υψηλό επίπεδο των δημόσιων πόρων που δαπανούνται για την Ε & Α δεν αντανακλάται στην τιμολόγηση των φαρμάκων, εμποδίζοντας μια δίκαιη απόδοση των δημοσίων επενδύσεων. Ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις δαπάνες για Ε & Α, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της δημόσια χρηματοδοτούμενης έρευνας, και της εμπορευματοποίησης των φαρμάκων. Καλούν το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα των κρατών μελών, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομικά προσιτή πρόσβαση στα φάρμακα σε όλη την ΕΕ.

 

Η αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών και η σαφής ασυμμετρία μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και των κρατών μελών, τόσο στη διαπραγματευτική ικανότητα όσο και στην τιμολογιακή πληροφόρηση, απαιτεί περαιτέρω Ευρωπαϊκή συνεργασία και νέα μέτρα πολιτικής τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Απαιτείται νέα νομοθεσία για να εξασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και ο αποτελεσματικός έλεγχος των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των τιμών και της επιστροφής χρημάτων για φαρμακευτικά προϊόντα στα κράτη μέλη, προσθέτουν.

 

Μικροβιακή αντοχή

 

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το χάσμα μεταξύ της αυξανόμενης αντοχής σε αντιμικροβιακούς παράγοντες και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων διευρύνεται. Νέες ασθένειες που είναι ανθεκτικές σε φάρμακα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι το 2050 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο, λένε.

 

Υπολογίζεται ότι 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά βακτήρια. Μόνο μία νέα κατηγορία αντιβιοτικών έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 40 χρόνια.

 

Σημείωση 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόσβαση σε βασικά φάρμακα αποτελεί μέρος του δικαιώματος στην υγεία. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις πωλήσεις και τη διαθεσιμότητα των καινοτόμων φαρμάκων. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων τιμολόγησης και επιστροφής κόστους, της διακίνησης και των προβλημάτων αποθήκευσης, της χαμηλής ποιότητας φαρμάκων, της ανεπαρκούς παραγωγής και ακατάλληλης χρήσης, καθώς και – των συχνά υπερβολικά άκαμπτων – κανόνων κατοχύρωσης, λένε.

 

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι το χάσμα μεταξύ της αυξανόμενης αντοχής σε αντιμικροβιακούς παράγοντες και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων διευρύνεται. Νέες ασθένειες που είναι ανθεκτικές σε φάρμακα θα μπορούσαν να προκαλέσουν 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050, λένε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy