Πάσχα στην Αρκαδία… (13-17/4/2017)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η μέρα: Μεγάλη Πέμπτη (ΛΑΡΝΑΚΑ – ΑΘΗΝΑ – ΙΣΘΜΟ – ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ – ΤΡΙΠΟΛΗ)
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και αναχώρηση για Αθήνα. Άφιξη, παραλαβή και αναχώρηση για Πελοπόννησο. Πρώτη μας στάση, στον Ισθμό της Κορίνθου, όπου θα θαυμάσουμε το κανάλι που χωρίζει την Πελοπόννησο από την Στερεά Ελλάδα. Συνεχίζουμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου όπου και θα περιηγηθούμε στα κυριότερα μνημεία του χώρου όπως το Ωδείο και τον Ναό του Απόλλωνα (€ 8 είσοδος). Στη συνέχεια αναχωρούμε για την Τρίπολη όπου θα είναι και η διαμονή μας. Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση δωματίων. Υπόλοιπη μέρα ελεύθερη για μια βόλτα στη γύρω περιοχή. Το βράδυ μπορούμε να παρακολουθήσουμε την Ιερά Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης στον εκπληκτικό Ναό του Προφήτη Ηλία πίσω από την Πλατεία Άρεως. Νηστίσιμο δείπνο τύπου μπουφέ στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2η μέρα: Μεγάλη Παρασκευή (ΤΡΙΠΟΛΗ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ – ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ)
Πρωινό και αναχώρηση για τα Καλάβρυτα και την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Σύντομη ξενάγηση στο οκταόροφο μοναστήρι με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Μεγαλοσπηλαιώτισσας και κατόπιν επιβαίνουμε στο τρενάκι του Οδοντωτού. Το τρενάκι με ιστορία πάνω από 120 χρόνια διασχίζει το καταπράσινο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Άφιξη στο Διακοφτό και επιστροφή με το τρενάκι στα Καλάβρυτα. Βόλτα στα Καλάβρυτα και χρόνος ελεύθερος. Στη συνέχεια αναχωρούμε για μια σύντομη επίσκεψη στο Λόφο Καπή, όπου στέκει αγέρωχα το μνημείο των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τα ναζιστικά στρατεύματα το Δεκέμβριο του 1943. Συνεχίζουμε την μέρα μας με επίσκεψη στα σπήλαια των λιμνών (€ 9 είσοδος). Ανακαλύπτουμε τον υπέροχο διάκοσμο από σταλακτίτες και απολαμβάνουμε μια θαυμάσια διαδρομή σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία της σπηλαιολογίας. Επιστροφή στην Τρίπολη και χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Αργά το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε το έθιμο της περιφοράς των επιταφίων, υπό τη συνοδεία των τοπικών Χορωδιών, στην κεντρική Πλατεία της Πόλης. Νηστίσιμο δείπνο τύπου μπουφέ στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

3η μέρα: Μεγάλο Σάββατο (ΤΡΙΠΟΛΗ – ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ (Ορεινή Αρκαδία) – ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ – ΕΛΑΤΟΔΑΣΟΣ)
Σήμερα θα ανακαλύψουμε την ορεινή ανοιξιάτική Αρκαδία. Μετά το πρωινό, αρχικά θα επισκεφτούμε την ιστορική Δημητσάνα, γενέτειρα του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Γρηγόριου του Ε΄. Η Ιερατική Σχολή της υπήρξε λίκνο των γραμμάτων και των τεχνών κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας δημιουργώντας τον θρύλο του Κρυφού Σχολειού. Το χωριό είναι ιδιαίτερα γραφικό μιας και είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του βουνού και αποτελείται κυρίως από πετρόκτιστα κτίσματα που ακολουθούν μια ιδιαίτερη παραδοσιακή τεχνική. Θα κάνουμε βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια του χωριού και θα επισκεφθούμε το θεματικό Μουσείο Υδροκίνησης του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Το Υπαίθριο αυτό Μουσείο εστιάζει στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου. Θα δούμε την νεροτριβή, τον αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή, το ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, την κατοικία του βυρσοδέψη και το βυρσοδεψείο, το εργαστήριο που είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων, καθώς και τον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανήτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: “Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημητσάνα”. Χρόνος ελεύθερος για να γευματίσουμε σε κάποιο από τα εξαιρετικά ταβερνάκια της περιοχής (προαιρετικά). Συνεχίζουμε για την περίφημη Στεμνίτσα, παραδοσιακό χωριό. Θα περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια της και θα επισκεφθούμε το Ηρώο που είναι αφιερωμένο στους Αγωνιστές του 21 και το εντυπωσιακό λαογραφικό μουσείο. Η Στεμνίτσα έχει συνδέσει την ιστορία της με την Επανάσταση του 1821 και διεκδικεί το τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας. Εν συνεχεία μέσα από μία καταπράσινη διαδρομή στο Ελατόδασος του Μαινάλου θα επισκεφτούμε το Λιμποβίσι. Εκεί θα επισκεφθούμε την αναπαλαιωμένη οικεία του Θοδωρή Κολοκοτρώνη και της ξακουστής φαμελιάς του. Σύντομη περιήγηση και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην Τρίπολη. Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε την αναστάσιμη ακολουθία στο Ναό του Αγίου Βασιλείου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ακολουθεί το Αναστάσιμο δείπνο με μαγειρίτσα και άλλα τοπικά εδέσματα.

4η μέρα: Κυριακή του Πάσχα (ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ (ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ) – ΤΡΙΠΟΛΗ)
Χρόνια Πολλά. Σήμερα Άγιο Πάσχα και η μέρα μας θα είναι πιο ξεκούραστη και “χαλαρή”! Θα πάρουμε πρωινό με την ησυχία μας και στη συνέχεια θα γνωρίσουμε την κοντινή περιοχή γύρω από την Τρίπολη. Αρχικά θα επισκεφτούμε τον περίφημο Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Αρχαία Μαντινεία. Αποτελεί ζωντανό ναό (μιας και συνεχώς γίνονται προσθήκες και αλλαγές) κράμα αρχαιοελληνικής βυζαντινής και αιγυπτιακής τεχνοτροπίας, μιας και ο αρχιτέκτονας, θέλησε ο ναός να δένει με τον πλησίον αρχαιολογικό χώρο. Ακολούθως επισκεπτόμαστε τα σπήλαια Κάψια (€4 είσοδος) και τις Καταβόθρες της Μαντινείας, για μια σύντομη περιήγηση στο υπέροχο αυτό μνημείο της φύσης. Αφού απολαύσουμε το δροσερό διάκοσμο του σπηλαίου συνεχίζουμε για επίσκεψη στο παραδοσιακό οινοποιείο “Καλόγρη” στο χωριό Κάψια. Θα δοκιμάσουμε εκλεκτά κρασιά από τους πλησίον αμπελώνες του Μαντινειακού κάμπου και παραδοσιακά εδέσματα. Επιστρέφουμε στην πόλη όπου και θα έχουμε περίπατο γνωριμίας στο ιστορικό κέντρο. Θα σταθούμε στις πρόσφατα αναπλασμένες κεντρικές πλατείες Πετρινού με το Μαλλιαροπούλειο θέατρο, τον ναό του Αγίου Βασιλείου με το επιβλητικό τέμπλο και καταλήγουμε στην πλατεία ΄Αρεως, που έχει σήμερα την τιμητική της. Εδώ, κάθε Πασχαλιά, κατά το έθιμο, συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι στο κέντρο της πόλης για να απολαύσουν το θέαμα από τα εκατοντάδες αρνιά που ψήνονται στις ψησταριές του Δήμου και των τοπικών συλλόγων, να δοκιμάσει τα μεζεδάκια και το κρασί που προσφέρονται δωρεάν και να διασκεδάσει με του Μοραΐτικους χορούς. Θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας για το παραδοσιακό Πασχαλινό τραπέζι με οβελία και άλλα πλούσια εδέσματα, με ζωντανή μουσική. Απόγευμα ελεύθερο.

5η μέρα: Δευτέρα του Πάσχα (ΤΡΙΠΟΛΗ – ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΛΟΥΤΡΑΚΙ – ΑΘΗΝΑ – ΛΑΡΝΑΚΑ)
Πρόγευμα και αναχώρηση για την περιοχή της Κορινθίας. Πρώτη στάση θα είναι η Ιερά Μονή Αγίου Παταπίου που βρίσκεται σε πανοραμική θέα πάνω στα Γεράνεια Όρη. Θα προσκυνήσουμε το ιερό σκήνωμα του Αγίου, θα απολαύσουμε την θέα προς τον Κορινθιακό και Σαρωνικό και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε διαμέσου της πανέμορφης παραλιακής στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μνημείο της φύσης, μια ουσιαστικά υφάλμυρη λίμνη που επικοινωνεί με τον Κορινθιακό κόλπο μέσα από ένα μικρό στένωμα. Προαιρετικά μπορούμε να απολαύσουμε τον επιβλητικό φάρο τον μεγαλύτερο της Πελοποννήσου, και τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. Θα εντυπωσιαστούμε από το γραφικό αρχαίο λιμανάκι και το ιερό της Ήρας πλάι στη θάλασσα. Χρόνος ελεύθερος για γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα (προαιρετικά) πάνω στη λίμνη και ακολούθως μεταφορά στο αεροδρόμιο για να πάρουμε την πτήση για την Λάρνακα.

3647100791_43bbf60ef1

Πτήσεις με Blue Air:
Πέμπτη 13/4: Λάρνακα–Αθήνα 0B 5161 07:30 π.μ. – 09:15 π.μ.
Δευτέρα 17/4: Αθήνα–Λάρνακα 0B 5362 20:45 μ.μ. – 22:30 μ.μ.

Ξενοδοχείο: ARCADIA (Τρίπολη) 3 ***

ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ:
Σε δίκλινο δωμάτιο: €650=
Σε μονόκλινο δωμάτιο: €750=
Παιδί 2–12 ετών (σε δίκλινο): €495=

Περιλαμβάνονται:
• Αεροπορικά εισιτήρια Λάρνακα-Αθήνα-Λάρνακα με Blue Air
• Φόροι αεροδρομίων και επίναυλος καυσίμων €60
• 4 διανυκτερεύσεις στο ντιζάιν ξενοδοχείο Arcadia 3* με καθημερινό πρόγευμα τύπου μπουφέ
• Μεταφορές, περιηγήσεις και ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής
• Δείπνο με νηστήσιμα παραδοσιακά φαγητά Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, Αναστάσιμο δείπνο και Πασχαλινό γεύμα με ζωντανή μουσική
• Οινογνωσία με παραδοσιακά εδέσματα στο Κτήμα Καλόγρη στην Μαντινεία
• Εισιτήριο διπλής διαδρομής για τον Οδοντωτό €18, Εισιτήριο εισόδου για το Μουσείο Υδροκίνησης και το Λαογραφικό μουσείο στη Στεμνίτσα
• Έμπειρος τοπικός αρχηγός/ξεναγός καθ’ όλη την διάρκεια της εκδρομής
• 1 αποσκευή 32κιλά (100x80x30) και 1χειραποσκευή 10κιλών (55x40x20)
• Σερβίρεται snack στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πτήσης
• Υπηρεσίες του γραφείου μας καθ όλη την διάρκεια της εκδρομής
• Φ.Π.Α.

spilaio

Δεν περιλαμβάνονται:
• Φιλοδωρήματα και αχθοφορικά
• Ποτά κατά τα γεύματα/δείπνα
• Εισιτήρια εισόδων (όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα, σύνολο €21)
• Ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται σαν προαιρετικό ή προτεινόμενο

Πληροφορίες: Μελίνα Πική, Τηλέφωνο 22864502