12 Ιανουαρίου

 

• 1628: Γεννιέται ο Σαρλ Περό, Γάλλος παραμυθάς.

• 1665: Πεθαίνει ο Πιερ ντε Φερμά, Γάλλος μαθηματικός.

 

 

1913: Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας «Πράβντα», σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως «Στάλιν» (ατσάλινος άνθρωπος).

 

1915: Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απορρίπτει πρόταση για παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

• 1928: Η Ρουθ Σνάιντερ γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ.

1940: Το καθεστώς Μεταξά θεωρεί τη δήλωση μετανοίας αρκετή για την αποφυλάκιση των κομμουνιστών.

• 1942: Ο Χίτλερ παραδέχεται ότι είναι χορτοφάγος.

1950: Τo ΑΚΕΛ καταγγέλλει τηv ηγεσία της Δεξιάς ως διασπαστική τρεις μόλις ημέρες πριv από τη διεvέργεια τoυ κoιvoύ Εvωτικoύ Δημoψηφίσματoς.

• 1959: Ιδρύεται η αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Motown, που έβαλε τη μαύρη μουσική και ιδιαίτερα τη σόουλ στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

1968: Ο Μακάριος διακήρυξε ευθέως την αποστασιοποίησή του από τον «ευκταίο» στόχο, την ένωση και υιοθέτησε απερίφραστα πλέον την πολιτική του «εφικτού». Δηλώνει ότι θα προκηρύξει εκλογές για έγκριση ή απόρριψη της νέας γραμμής του.

• 1969: Κυκλοφορεί το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ των Led Zeppelin.

1972: Iδρύεται Επιτρoπή Συvτovισμoύ Κυπριακoύ Αγώvα, ΕΣΕΑ, πoυ απoτελεί τov πoλιτικό βραχίωvα της oργάvωσης ΕΟΚΑ Β τoυ Στρατηγoύ Γεωργίoυ Γρίβα- Διγεvή.

 

2011: Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Κύπρο Στήριξε ξεκάθαρα  τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για λύση του κυπριακού. Οι δηλώσεις της ενόχλησαν τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

2016: Μακελειό στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. 28χρονος Τζιχαντιστής αιματοκύλησε την «καρδιά» της Πόλης. Τραγικός απολογισμός: 10 νεκροί τουρίστες, στην πλειονότητά τους Γερμανοί και άλλοι 15 τραυματίες.

 

2016: Αρχίζει η διάσκεψη για την Κύπρο στο Μον Πελεράν της Ελβετίας. Θα κατατεθούν για πρώτη φορά χάρτες για το εδαφικό. Ο πρόεδρος Ααστασιάδης θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να πάει πίσω στην Κύπρο και να διαβουλευθεί.

 

2019: Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει, μετά την συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση, ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

 

 

 

 

• 1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ελληνικό υδροπλάνο πετά και καταρτίζει σχεδιάγραμμα των θέσεων του Οθωμανικού στόλου εναντίον του οποίου ρίχνονται τέσσερις βόμβες.

• 1913: Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, εκ των εκδοτών της εφημερίδας Πράβντα, σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως Στάλιν (άνθρωπος από ατσάλι).

 

Γεννήσεις

 

1873: Σπύρος Λούης, ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. [θαν. 26/3/1940]

 

1936: Τζένη Καρέζη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Καρπούζη, ηθοποιός. [θαν. 27/7/1992]

 

Θάνατοι

 

1921 – Νικόλαος Πολίτης, Έλληνας λαογράφος

 

1976: Άγκαθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

 

2002: Σάιρους Βανς, Αμερικανός πολιτικός. Ενεπλάκη και στις συνομιλίες για το κυπριακό το 1964 αλλά και αργότερα.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy