120 διεθνούς κύρους αστροφυσικοί σε παγκόσμιο συνέδριο στην Κύπρο

Πέραν των 120 επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν μέρος στο διεθνές συνέδριο αστροφυσικής με τίτλο «Δυναμική πρωτοπλανητικών δίσκων και γένεση πλανητών», που ολοκληρώνεται αύριο στο πανεπιστήμιο University of Central Lancashire στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο διοργανωτής του συνεδρίου αστροφυσικός Δρ. Δημήτρης Σταματέλος από το University of Central Lancashire, Preston, στη Βρετανία είπε ότι για την επιστημονική κοινότητα η δημιουργία των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος και των εξωπλανητών (πλανήτες από άλλα συστήματα) είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που συνδέεται και με την ερώτηση που επιθυμούμε να απαντήσουμε, για το εάν δηλαδή υπάρχουν πολιτισμοί γύρω από άλλα άστρα και εάν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους πολιτισμούς.

Πολλοί από τους συνέδρους είναι παγκοσμίου φήμης αστροφυσικοί από γνωστά πανεπιστήμια όπως Harvard, Cambridge, Princeton και από όλο τον κόσμο (Βρετανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γερμανία, Ιαπωνία, Χιλή, Κίνα, Βραζιλία, κλπ). Η συνάντησή τους έχει στόχο την ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τελευταίες θεωρίες σχετικά με τη δημιουργία της Γης και άλλων πλανητών.

Πρόκειται για ένα συνέδριο που πραγματοποιείται πρώτη φορά στην Κύπρο. Πολλοί από τους επιστήμονες που συμμετέχουν οδηγούν την έρευνα στο θέμα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνέδριο διοργανώνεται με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Ανακαλύφθηκε από ερευνητές στην Ελβετία το 1995. Πρόκειται για έναν πλανήτη αερίων, χωρίς δηλαδή επιφάνεια όπως η Γη.

Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο επικεντρώνεται σε ένα μυστήριο φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στο άστρο HLTAU.

“Ένα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου και εκείνο που προσπαθούμε να εξηγήσουμε είναι κάποιες παρατηρήσεις που προήλθαν από το τηλεσκόπιο Alma στη Χιλή – που είναι το καλύτερο τηλεσκόπιο για τέτοιου είδους παρατηρήσεις αυτή τη στιγμή – όπου παρατηρήθηκαν κάποια κενά στους δίσκους ενός άστρου” είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Σταματέλος.

Αυτά τα κενά, πρόσθεσε, “μπορεί να υποδηλώνουν ύπαρξη πλανητών αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες διαφορετικές θεωρίες για το ίδιο ακριβώς σύστημα, ίσως 10 – 15 θεωρίες, οπότε είναι ένα πολύ αβέβαιο πεδίο αυτή τη στιγμή γιατί είναι καινούργια τα δεδομένα και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς βλέπουμε”.

Ο κ. Σταματέλος σημείωσε ότι “συζητούμε διαφορετικές απόψεις στο συνέδριο προκειμένου μετά να βρούμε μια σύγκλιση αυτών των ιδεών”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy