13 εκατομμύρια για να φτιαχτούν οι δρόμοι!

 

 

Το μέγεθος της καταστροφής αποκάλυψε ο δήμαρχος Λάρνακας

Το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Λάρνακας, κυρίως από τις εργασίες του αποχετευτικού συστήματος, ανέδειξε με ανάγλυφο τρόπο ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, αποκαλύπτοντας το ποσό που απαιτείται για να επανέλθουν σε κανονική κατάσταση οι δρόμοι. Στο πρόγευμα εργασίας, πρόσφατα, με τους δημοσιογράφους, ο κ. Βύρας επικαλέστηκε προκαταρκτική μελέτη με βάση την οποία για την πλήρη αποκατάσταση του οδικού δικτύου απαιτείται ένα ποσό που κυμαίνεται ανάμεσα σε 12 και 13 εκατομμύρια ευρώ!

Πρόκειται για ποσό το οποίο είναι παντελώς αδύνατο να διαθέσει ο δήμος, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι πλησιάζει τις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού ανάπτυξης της Δημοτικής Αρχής για ένα ολόκληρο χρόνο.

Το οδικό δίκτυο της πόλης έχει κυριολεκτικά διαλυθεί τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των εργασιών της β’ φάσης του αποχετευτικού συστήματος και δευτερευόντως λόγω της μη διάθεσης κονδυλίων για συντήρηση ελέω οικονομικής κρίσης. Το άκρως απογοητευτικό για τους Λαρνακείς είναι ότι ρεαλιστικά δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να διορθωθούν άμεσα όλοι οι δρόμοι το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Μόλις ένα εκατομμύριο από το ΧΥΤΥ

Ενδεικτικό είναι ότι το μοναδικό κονδύλι που υπάρχει στη διάθεση του δημαρχείου άμεσα αυτή τη στιγμή για εργασίες στο οδικό δίκτυο είναι το ένα εκατομμύριο ευρώ που, ως γνωστό, εξασφαλίστηκε από τη διακοπή πληρωμών προς το ΧΥΤΥ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα χρήματα αυτά μπορούν πλέον να διοχετευτούν άμεσα στα έργα, αφού ολοκληρώθηκε και η διαδικασία προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από αποτυχόντα προσφοροδότη. Αυτές τις μέρες γίνεται προγραμματισμός για το πού ακριβώς θα διατεθούν τα χρήματα.

Το συγκεκριμένο ποσό είχε προκύψει ως παράπλευρο όφελος από το σκάνδαλο του ΧΥΤΥ Κόσιης. Επρόκειτο για χρήματα που είχαν δεσμευτεί από την κρατική χορηγία για σκοπούς πληρωμών του Δήμου Λάρνακας στο ΧΥΤΥ Κόσιης και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και τη στάση πληρωμών προς το ΧΥΤΥ αποφασίστηκε να αποδεσμευτούν και να διατεθούν για την αποκατάσταση δρόμων.

Το κονδύλι είχε κατακρατηθεί από τις αρχές του 2016 από την κρατική χορηγία προς το Δήμο Λάρνακας, ώστε να καταβληθεί άμεσα στο ΧΥΤΥ προς αποπληρωμή μέρους της οφειλής του Δήμου Λάρνακας που ανέρχεται συνολικά σε 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Μετά τα γεγονότα με το ΧΥΤΥ όμως και τη διακοπή καταβολής τελών προς τη μονάδα από δήμους και κοινότητες, η Τοπική Αρχή της Λάρνακας αποτάθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε αποδέσμευση του ποσού το οποίο αποδεσμεύτηκε. Η απόφαση του δημαρχείου είναι τα χρήματα να διατεθούν για επαλείψεις δρόμων που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Ο Δήμος Λάρνακας ήδη έχει καταρτίσει κατάλογο με δρόμους όπου μπορούν ν’ αρχίσουν άμεσα τα έργα, ωστόσο πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία καθώς υπάρχουν κεντρικές λεωφόροι που βρίσκονται υπό την ευθύνη του κράτους και του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Επίσης, δεν μπορούν να αποκατασταθούν οδοστρώματα σε δρόμους που δεν έχουν παραληφθεί με τελική παραλαβή από τους εργολάβους του αποχετευτικού συστήματος, κάτι που έχει ξεκαθαρίσει με επιστολή του στο δημαρχείο και ο Γενικός Ελεγκτής. Η απόφαση είναι να αναβαθμιστούν με νέα ασφάλτινη επιφάνεια κύριοι δρόμοι και όχι δρόμοι με περιορισμένη τροχαία κίνηση.  Προτεραιότητα θα δοθεί σε δρόμους που εξυπηρετούν δημόσιες χρήσεις όπως σχολεία και παρουσιάζουν αυξημένη τροχαία κίνηση.

 

Ζητούνται τρία εκατομμύρια από την κυβέρνηση

Εκτός από το ένα εκατομμύριο, η μοναδική ελπίδα του δήμου για επέκταση της εκστρατείας αποκατάστασης του οδικού δικτύου εναποτίθεται στην κυβέρνηση. Όπως αποκαλύψαμε στη «Χ», ο Δήμος Λάρνακας ζητά από την κυβέρνηση κονδύλι τριών εκατομμυρίων ευρώ για εργασίες διόρθωσης των δρόμων. Το αίτημα βρίσκεται στην επιστολή που έστειλε το δημαρχείο στο Προεδρικό Μέγαρο ενόψει της προγραμματιζόμενης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λάρνακα για εξαγγελία έργων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy