160 χιλ. ευρώ ενοίκιο για κτίριο μη κατάλληλο και χωρίς πιστοποιητικό

Νέα υπόθεση ενοικίασης από το κράτος κτιρίου με πολύ υψηλό ενοίκιο, το οποίο ωστόσο δεν είναι κατάλληλο για τις ανάγκες για τις οποίες ενοικιάστηκε, αλλά ούτε διαθέτει πιστοποιητικό έγκρισης, φέρνει στην επιφάνεια επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Μάλιστα η νέα υπόθεση παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα, αφού το κτίριο χρησιμοποιείται για τη στέγαση Δικαστηρίων (Οικογενειακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών), παρά το γεγονός ότι με βάση τη νομοθεσία «η χρήση κτιρίου χωρίς πιστοποιητικό έγκρισης αποτελεί ποινικό αδίκημα».

Το προσωρινό έγινε μόνιμο

Όπως επισημαίνει ο Γενικός Ελεγκτής, τον Ιανουάριο του 2013 το κράτος ενοικίασε τέσσερις ορόφους στο κτίριο «Κρητικός Tower», για την προσωρινή στέγαση του ΟΔ και ΔΕΔ, μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν προηγουμένως, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο.

Η χρονική διάρκεια του συμβολαίου ήταν για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, έναντι 160,551 ευρώ το χρόνο. Τα συμβόλαια υπογράφτηκαν από την αρχιπρωτοκολλητή εκ μέρους του κράτους και τις εταιρείες Lois Builders και Diagoras Center Point εκ μέρους των ιδιοκτητών.

Ωστόσο ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του παλαιού κτιρίου προκηρύχθηκε μόλις τον Νοέμβριο του 2017, ενώ τα σχετικά συμβόλαια υπογράφτηκαν τον Μάιο του 2018, έναντι ποσού ύψους 4,1 εκατ. ευρώ. Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκατάσταση του παλαιού κτιρίου, το συμβόλαιο ενοικίασης των τεσσάρων ορόφων στο κτίριο «Κρητικός Tower» ανανεώθηκε για ένα χρόνο, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ στη συνέχεια ανανεώθηκε ξανά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Οδ. Μιχαηλίδης, το συμβόλαιο ενδέχεται να ανανεωθεί ξανά, αφού οι εργασίες για αποκατάσταση του παλαιού κτιρίου αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.


Ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει ότι «η ισχύς των ενοικιαστηρίων συμβολαίων του ΟΔ και ΔΕΔ έληξε, μετά την τελευταία ανανέωση της αρχικής περιόδου ενοικίασης από το ΚΦΣΚΥ, στις 28/2/2017, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει οποιεσδήποτε ενέργειες για μεταστέγαση των πιο πάνω Δικαστηρίων σε άλλο κατάλληλο κτίριο».

Μάλιστα επισημαίνει ότι στις 2/3/2017 (δηλαδή πριν την τελευταία ανανέωση) ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου να υποβάλουν το πιστοποιητικό έγκρισης, ωστόσο «μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί γραπτή απάντηση» εκ μέρους τους.

Παρά ταύτα το συμβόλαιο ανανεώθηκε.

Μη κατάλληλο κτίριο

Ο Οδ. Μιχαηλίδης επισημαίνει σωρεία προβλημάτων τα οποία καθιστούν το κτιριο μη κατάλληλο για τις ανάγκες για τις οποίες ενοικιάστηκε. Όπως επισημαίνει, η οργάνωση και λειτουργική δομή των χώρων του κτιρίου προκαλεί «λειτουργικά προβλήματα στη διεκπεραίωση των σχετικών εργασιών».

Επίσης επισημαίνει ότι «η ασφάλεια των χώρων ενδέχεται να δυσχεραίνεται, αφού αυτοί είναι διάσπαρτοι σε 4 ορόφους, αντί σε ένα ενιαίο χώρο».

Ακόμη, επισημαίνει ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των χώρων στάθμευσης (8 για το ΟΔ και 5 χώροι για το ΔΕΔ) λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό ατόμων και διαδίκων που προσέρχονται στο κτίριο. Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι «η τοποθεσία του κτιρίου στο κέντρο της πόλης δεν διασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση, αλλά αντίθετα δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy