17η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού – Ένα χρόνο πριν την ενηλικίωση

Σημεία κοινού

17η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού – Ένα χρόνο πριν την ενηλικίωση

Ίσως είναι ώρα οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να εμπιστευθούν το θεσμό της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού σε ένα καλλιτεχνικό διευθυντή (με την ομάδα του). Το Υπουργείο είναι ο χορηγός και αυτό είναι ήδη σπουδαίο (αν θέλει να βοηθήσει περισσότερο, μπορεί να πιέσει στο να κατοχυρωθεί ως επάγγελμα αυτό του χορευτή και του χορογράφου).

Είναι διεθνώς μια πάγια τακτική η ύπαρξη καλλιτεχνικών διευθυντών αλλά και στην Κύπρο λειτουργεί και σε άλλους θεσμούς (βλ. το πολύ επιτυχημένο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους ή τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ ή τα ΚΥΠΡΙΑ). Όσο είναι απρόσωπη η πλατφόρμα, φαίνεται πως θα παραμείνει απρόσωπη και η ταυτότητά της, όπως και απρόσωπη η ευθύνη για τον ίδιο το θεσμό.

Η καλλιτεχνική ομάδα χρειάζεται για να χαράξει συγκεκριμένους στόχους, να δημιουργήσει ταυτότητα, νέα δομή (ίσως νέες σκηνές) και νέο λεξιλόγιο. Μια νέα πλατφόρμα που να είναι φιλόξενη, να μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες των δημιουργών και να προωθεί την κυπριακή δημιουργία στο εξωτερικό. Μια πλατφόρμα που να προσέχει το κοινό της και που να μπορεί να επικοινωνεί για το χαρακτήρα και το ρόλο της. Η επιτυχία της πλατφόρμας δεν μετριέται στο αν ένας ή δύο χορογράφοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους, αλλά είναι η ικανότητα του ίδιου του θεσμού να παραμένει ζωντανός και επίκαιρος για τους δημιουργούς και το κοινό του.

Έλενα Αγαθοκλέους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy