18 καταγγελίες για ακαδημαϊκό προσωπικό του ΤΕΠΑΚ

Εξοικονομήσεις χιλιάδων ευρώ από επαναδιαπραγμάτευση με ιδιοκτήτες κτηρίων

Τις νέες καταγγελίες γύρω από τα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, καθώς και τους χειρισμούς που γίνονται για τα ενοικιαζόμενα κτίρια εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Μέσα από όσα ανέφεραν οι αρχές του ΤΕΠΑΚ, έχουν εξοικονομηθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα τεράστια συμβόλαια που υπήρχαν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μιχαήλ, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο έχει 53 κτήρια από τα οποία υπάρχουν 15 ιδιόκτητα. Υπάρχουν ωστόσο άλλα 37 ενοικιαζόμενα κτήρια.

Για 25 από αυτά γίνονται έρευνες από την Αστυνομία. Από τα υπόλοιπα, για 8 κτήρια όπως αναφέρθηκε, έγιναν εξοικονομήσεις ύψους 715 χιλιάδων ευρώ, μέσω επαναδιαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες.

Τα συμβόλαια αυτά λήγουν το 2022. Για τα άλλα 4 δεν δέχθηκαν οι ιδιοκτήτες επαναδιαπραγμάτευση. Κάποιες από αυτές τις υποθέσεις, σημείωσε, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Επίσης, φέτος δεν έχει ανανεωθεί η ενοικίαση 2 κτηρίων από τα οποία θα εξοικονομηθούν συνολικά 750 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Σε ότι αφορά την εσωτερική έρευνα εντός του Πανεπιστημίου για το σκάνδαλο με τα ερευνητικά προγράμματα του, μίλησε ο κ. Αντρέας Αναγιωτός, Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ.

Ανέφερε ότι υπό διερεύνηση βρίσκονται 18 καταγγελίες που καταχωρήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2017 και μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται αποτελέσματα. Οι καταγγελίες αυτές αφορούν ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται αναφέρθηκε από τον Μιχάλη Συριβιανό πρόεδρο της συντεχνίας ακαδημαϊκού προσωπικού ο οποίος σημείωσε ότι σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να υπάρχει έλεγχος για κάθε κονδύλι.

Υπεύθυνοι για έλεγχο, ωστόσο, είναι κάποιοι καθηγητές που ενδέχεται να είναι και υπεύθυνοι των ερευνητικών προγραμμάτων.

Για το θέμα σημείωσε ότι η συντεχνία των καθηγητών έχει νομικές γνωματεύσεις που λένε ότι είναι παράνομη αυτή η ανάθεση ελέγχου.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy