20 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Κορέας

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Κορέας, με βάση την Αθήνα, Gil Sou Shin, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 20 χρόνια διπλωματίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα την Τρίτη 26 Μαΐου, ο Πρέσβης αναφέρθηκε στις σχέσεις αμοιβαίας φιλίας που μοιράζονται οι δύο χώρες και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την πολύτιμη στήριξη της Κύπρου στα διαβήματα της Κορέας σε διεθνείς οργανισμούς.

Μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης ανάφερε: «Παρά τη γεωγραφική απόσταση ανάμεσα στην Κορέα και την Κύπρο, οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει διμερείς σχέσεις, βασισμένες σε κοινές αξίες και ιδανικά. Η Κύπρος και η Κορέα μοιράζονται κοινά συναισθήματα καθώς και οι δύο χώρες έχουν υποφέρει από τον εθνικό διχασμό. Η Κορέα και η Κύπρος έχουν εξαιρετικές ομοιότητες, με πιο σημαντικό το γεγονός ότι και οι δύο συμμετέχουν ενεργά σε προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης των εθνικών προβλημάτων τους έχοντας την επανένωση ως κύριο στόχο».

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη σύναψη Μνημονίου Συναντίληψης με την ΕΝΙ και την κορεάτικη εταιρεία KOGAS στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών στον επιχειρηματικό τομέα.

Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει κατάργηση της υποχρέωσης βίζας το 2000 για κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων, και το 2002 για κατόχους απλών διαβατηρίων, με στόχο την διευκόλυνση των τουριστικών και επιχειρηματικών συναλλαγών τους. Επιπρόσθετα, το 2008 υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας στις θαλάσσιες μεταφορές με αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου, ο κ. Gil Sou Shin παράθεσε δεξίωση για υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, διπλωμάτες και επισήμους, στην οποία παρευρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης. Στον χαιρετισμό του ο κ. Κασουλίδης ανέφερε:

«Όπως αποδεικνύει η επέτειος, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι αρκετά πρόσφατες. Ωστόσο, ιστορικά, έχουμε πολλά κοινά, ενδείξεις ενός κοινού παρελθόντος … Με την Δημοκρατία της Κορέας διατηρούμε πολύ φιλικές και στενές σχέσεις, και όχι μόνο λόγω των πολλών στοιχείων που μας ενώνουν».

Συνεχίζοντας είπε: «Το ότι κατατάσσεται ως η 4η μεγαλύτερη οικονομία στην Ασία και η 15η σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύει τα πολλά και εντυπωσιακά επιτεύγματα της χώρας.»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι: «Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πιθανούς επενδυτές, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής μας κατάστασης. Η Δημοκρατία της Κορέας έχει πολλά να προσφέρει, και από την οποία μπορούμε να μάθουμε πολλά. Η παρουσία της KOGAS είναι το πρώτο βήμα, και είναι επίσης το προοίμιο του τι θα προκύψει μέσω από τις διμερείς μας σχέσεις. Έχοντας τα προαναφερθέντα κατά νου, δεσμευόμαστε να εργαστούμε επιμελώς και με αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών».

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 20 χρόνια διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών, η Πρεσβεία της Κορέας διοργάνωσε θεματικές εκδηλώσεις στην Κύπρο, όπως ένα ακαδημαϊκό σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έκθεση φωτογραφίας και προβολή κορεάτικων ταινιών. «Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες συνεργασίας και να επεκτείνουν τους δεσμούς και τις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να γίνουν κοινές προσπάθειες για επέκταση της συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η πληροφορική, η κουλτούρα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, το φυσικό αέριο κ.ά.», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κορέας στην Κύπρο, Άλκης Ιακωβίδης είπε: «Είναι με μεγάλη μας χαρά που διοργανώνουμε για ακόμη μια φορά το Korean Week στην Κύπρο, με σκοπό να επικοινωνήσουμε, μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, την απίστευτη Κορεάτικη κουλτούρα. Είχα την τιμή να επισκεφθώ την Κορέα αρκετές φορές. Είναι μια υπέροχη χώρα, με πολύ φιλικούς ανθρώπους, με πλούσιο πολιτισμό και ιστορία. Ελπίζω το Κυπριακό κοινό να απόλαυσε τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, και παροτρύνω όλους τους συμπατριώτες μας να επισκεφθούν την Κορέα!».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy