2020 παραδίδεται η πρώτη φάση για το τερματικό πετρελαιοειδών στο Βασιλικό

Εξασφαλίστηκε δάνειο από ΕΤΕπ, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από τράπεζες

Για το 2020 τοποθετείται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του τερματικού πετρελαιοειδών του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) στο Βασιλικό. Σύμφωνα με γραπτό σημείωμα το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του ΚΟΔΑΠ για το 2018, η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να κοστίσει συνολικά 52,8 εκατ. ευρώ.

Για το σκοπό αυτό ο ΚΟΔΑΠ έχει συνάψει ήδη δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 35 εκατ. ευρώ, το οποίο θα παραχωρηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων EFSI, γνωστού και ως Σχέδιο Γιούνκερ.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα αυτό, είναι το πρώτο δάνειο που δίνεται μέσω του EFSI, για έργο υποδομής στην Κύπρο. Όσον αφορά το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται για την πρώτη φάση του έργου, όπως αναφέρεται, αυτό αναμένεται να καλυφθεί μέσα από δάνειο από τρίτους ή/και ίδιους πόρους. Σημειώνεται μάλιστα ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εγχώριες τράπεζες για δανεισμό τυχόν υπολειπόμενου ποσού για την ανέγερση του ιδιόκτητου τερματικού». Για το 2018 έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του ΚΟΔΑΠ ποσό ύψους 24,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του τερματικού.

Το ποσό περιλαμβάνει το ενοίκιο της γης 0,4 εκατ. ευρώ, έξοδα αδειοδότησης 0,2 εκατ. ευρώ, την προκαταβολή του εργολάβου (10%) του έργου 5,3 εκατ. ευρώ και εργασία έξι μηνών αξίας 17,8 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που απαιτούνται ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Από το δάνειο των 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, για το 2018 αναμένεται να εκταμιευθεί ποσό ύψους 16,1 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 8,6 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για φέτος θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια του ΚΟΔΑΠ ή/και από πρόσθετο δανεισμό. Ο χώρος που έχει ζητήσει ο ΚΟΔΑΠ για το τερματικό είναι 100.000 m2 και η εκτίμηση ενοικίου που έγινε από την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων είναι 3,57 ευρώ/m2.

Πρόνοια 6,4 εκατ. ευρώ για ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων

Σημειώνεται ότι το 2018 ο ΚΟΔΑΠ αναμένεται να πληρώσει συνολικά 6,4 εκατ. ευρώ, για ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων. Το μεγαλύτερο μέρος θα αποθηκευτεί στη VTTV, με κόστος 4,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης ο ΚΟΔΑΠ θα πληρώσει ενοίκια ύψους 410 χιλ. ευρώ προς την ΑΗΚ, 980 χιλ. ευρώ προς τη ΜΟΤΟR OIL (ΕΛΛΑΣ) και 130 χιλ. ευρώ για ενοικίαση χώρων για καύσιμα, τα οποία θα αγοραστούν το δεύτερο εξάμηνο.

Στον προϋπολογισμό του 2018 υπάρχει πρόνοια ύψους 10 εκατ. ευρώ για αγορά πρόσθετων ποσοτήτων ιδιόκτητων αποθεμάτων πετρελαιοειδών, καθώς και 350 χιλ. ευρώ για αναπλήρωση απωλειών λόγω φυσικών φαινομένων και άλλων λόγων. Το κόστος αποθήκευσης (μαζί με τα ασφάλιστρα) αναμένεται να ανέλθει συνολικά στα 9,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 7,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Επίσης στον προϋπολογισμό περιλήφθηκε πρόνοια ύψους 500 χιλ. ευρώ για τη μεταφορά ποσότητας πετρελαιοειδών, από τις εγκαταστάσεις της VTTV στο Βασιλικό στη Μονή ή άλλη μεταφορά αποθεμάτων εάν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy