21 Ιανουαρίου

• 1924: Πεθαίνει ο ηγέτης της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης των Μπολσεβίκων που οδήγησε στην ίδρυση της ΕΣΣΔ, Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ Λένιν.

• 1790: Ο δρ Ζοζέφ-Ινιάς Γκιγιοτέν προτείνει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τη χρησιμοποίηση της λαιμητόμου ως ανώδυνου μέσου και μέτρου ισότητας για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

• 1878: Ο ελληνικός στρατός εισβάλει στη Θεσσαλία.

• 1898: Η Ελλάδα τίθεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, λόγω πτώχευσης.

• 1905: Γεννιέται ο Κριστιάν Ντιόρ, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

• 1911: Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το ράλι αυτοκινήτων της ομώνυμης πόλης.

• 1925: Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία.

• 1950: Πεθαίνει ο Τζορτζ Όργουελ, Αγγλος συγγραφέας, γνωστός για το δυστοπικό μυθιστόρημα 1984 (1949) και την αλληγορική νουβέλα Η Φάρμα των Ζώων (1945).

• 1958: Δολοφονούνται από μασκοφόρους του Γρίβα ο Μιχάλης Πέτρου, μέλος του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ στη Λύση και ο Ηλίας Ττοφαρής, μέλος του ΑΚΕΛ στην Κώμα του Γιαλού. Ο Μιχάλης Πέτρου και ο Ηλίας Τοφαρής ήταν οι πρώτοι νεκροί της αριστεράς το αιματοβαμμένο 1958. Την ίδια χρονιά ακολούθησαν σειρά επιθέσεων και δολοφονιών στελεχών του ΑΚΕΛ.

1981:Η συγγραφέας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ ανακηρύσσεται επίσημα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Είναι η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός μετά από 346 χρόνια.

 

 

Πάτροκλος: Η δόξα του πατέρα.

Μάξιμος: από τη λατινική λέξη maximus  = μέγιστος.

 

1525: Ιδρύεται στη Ζυρίχη το κίνημα των Ελβετών Αναβαπτιστών, όταν μία ομάδα πιστών βαπτίζει ο ένας τον άλλο, σπάζοντας μία παράδοση χιλίων ετών ένωσης κράτους-εκκλησίας.

 

1898: Η Ελλάδα τίθεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, λόγω πτώχευσης.

 

1921: Ιδρύεται στο Λιβόρνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας από τον Αντόνιο Γκράμσι.

 

1958: Δολοφονούνται από άνδρες της ΕΟΚΑ ο Ηλίας Ττοφαρής από την Κώμα του Γιαλού και ο Μιχάλης Πέτρου από τη Λύση, και οι δύο στελέχη της αριστεράς. Ήταν οι πρώτες δολοφονίες που σήμαναν τη μεγάλη επίθεση του Γρίβα εναντίον της Αριστεράς.

 

1959: Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Ευάγγελος Αβέρωφ και Φατίν Ζορλού ενημερώνουν τον Μακάριο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους για το κυπριακό.

 

1972: Στην χουντοκρατούμενη Αθήνα ξεκινά η πρώτη δίκη μελών της παράνομης οργάνωσης “ΠΑΚ”.

 

2010: Δημοσιεύεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για επανάληψη της Δίκης των 6, που έγινε το 1922 και οδήγησε έξι στρατιωτικούς και πολιτικούς στο εκτελεστικό απόσπασμα ως υπαίτιους για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

2015: Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom ανακοινώνει ένα σχέδιο για τη μεταφορά του ευρωπαϊκού αγωγού φυσικού αερίου από την Ουκρανία στην Τουρκία, παρά τις αντιρρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

2016: Η αστυνομία στο Τατζικιστάν ξύρισε τις γενειάδες 13.000 αντρών, έκλεισε 150 καταστήματα που διέθεταν προς πώληση παραδοσιακό μουσουλμανικό ρουχισμό και έπεισαν 1.800 γυναίκες και κορίτσια να σταματήσουν να φορούν ισλαμικές μαντίλες στο πλαίσιο εκστρατείας για την εξαφάνιση ξένων επιρροών στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

 

2020: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στην κομητεία Σνόχομις, στην Ουάσινγκτον.

 

 

Γεννήσεις

1869: Γκριγκόρι Ρασπούτιν, Ρώσος μυστικιστής, στενός συνεργάτης των τσάρων και δολοπλόκος.

 

1905: Κριστιάν Ντιόρ, γάλλος σχεδιαστής μόδας.

 

1924: Τέλι Σαββάλας, ελληνικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός. («Κότζακ»)

 

1924 – Μπένι Χιλ, Άγγλος ηθοποιός

 

1939: Φαίδων Γεωργίτσης, ηθοποιός.

 

Θάνατοι

 

1924: Έφυγε από τη ζωή ο ηγέτη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, Λένιν. Ο Λένιν ήταν ο ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης.

 

1950: Τζορτζ Όργουελ, άγγλος συγγραφέας. («Φάρμα των Ζώων», «1984»).

 

1984: Γιάννης Σκαρίμπας, Έλληνας συγγραφέας.

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy