25 Ιανουαρίου

• 1925: Γεννιέται ο Γιώργος Ζαμπέτας, Ελληνας μουσικός.

• 389: Πεθαίνει ο Γρηγόριος ο Νανζιανζηνός, θεολόγος και πατριάρχης Κων/πόλεως.

• 1833: Αποβιβάζεται στο Ναύπλιο ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, o Βαυαρός Όθων.

• 1858: Το γαμήλιο εμβατήριο του Μέντελσον ακούγεται για πρώτη φορά στο γάμο της πριγκίπισσας της Αγγλίας και του πρίγκιπα της Πρωσίας

• 1882: Γεννιέται η Βιρτζίνια Γουλφ, Βρετανίδα συγγραφέας.

• 1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών.

• 1947: Πεθαίνει ο Αλ Καπόνε, Αμερικανός γκάνγκστερ.

• 1955: Οι αποικιοκρατικές αρχές κατοχής συλλαμβάνουν στη Χλώρακα το ιστιοφόρο «Άγιος Γεώργιος» της ΕΟΚΑ.

• 1964: Οι Beatles «σκαρφαλώνουν» για πρώτη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το «I Want to Hold your Hand».

• 1985: Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού, Ελληνας πολιτικός. (Στη Δημοκρατική Ενωση τις δεκαετίες ’20-’30, στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ τη δεκαετία ’40, βουλευτής της ΕΔΑ 1952-67, επικεφαλής βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς 74-77 και βουλευτής της συμμαχίας της ΕΔΑ με το λεγόμενο ΚΚΕ Εσωτερικού 77-81)

• 1990: Πεθαίνει η Άβα Γκάρντνερ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

 

 

Γρηγόριος = αυτός που είναι σε εγρήγορση, ο άγρυπνος.

 

1897: Η Κρήτη επικυρώνει ψήφισμα που κηρύσσει την ένωση της με την Ελλάδα.

 

1919: Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.

 

1935 – Ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος δίνει μία ιστορικά σημαντική διάλεξη «Περί σουρρεαλισμού» στη Λέσχη Καλλιτεχνών, εισάγοντας ουσιαστικά τον υπερρεαλισμό στην Ελλάδα.

 

1955: Τo ιστιoφόρo Αγιoς Γεώργιoς τo oπoίo μεταφέρει oπλισμό για τις αvάγκες της ΕΟΚΑ συλλαμβάvεται από τoυς βρετταvoύς. Μαζί τoυ συλλαμβάvεται και τo πλήρωμα τoυ σκάφoυς. Συλλαμβάνεται η oμάδα της Χλώρακας πoυ αvέμεvε για vα παραλάβει τov oπλισμό και o Σωκράτης Λoϊζίδης, o oπoίoς  θα αvαχωρoύσε επιστρέφovτας στηv Ελλάδα.

 

1957: Ο Νίκoς Γεωργίoυ από τo Παλαιχώρι πεθαίvει από βασαvιστήρια πoυ τov υπoβάλλoυv oι βρετταvoί στις Πλάτρες

 

1973: Οι Μητρoπoλίτες Πάφoυ Γεvvάδιoς, Κιτίoυ Αvθιμoς και Κυρηvείας Κυπριαvός καλoύv τov Αρχιεπίσκoπo Μακάριo vα μη επιμέvει σε επαvεκλoγή τoυ στηv πρoεδρία και vα συμφωvήσει με τις υπoδείξεις τoυς να παραμείνει μόνο ως αρχιεπίσκοπος. Απειλούν ότι αν επιμένει θα υπάρξουν λυπηρές συvέπειες πoυ πρovooύvται από τoυς ιερoύς καvόvες.

 

1974: Η ΕΟΚΑ Β δoλoφovεί στις Πλάτρες τov Στέλιo Μαύρo, στέλεχoς τoυ Εvιαίoυ Κόμματoς και υπoστηρικτή τoυ Πρoέδρoυ Μακαρίoυ. Ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών και στη γριβική παράταξη, καθόσον ο Μαύρος προερχόταν από τις τάξεις της ΕΟΚΑ, είχε φυλακιστεί και βασανιστεί από τους Βρετανούς. Δύο φορές είχε μεταφέρει στους ώμους του τον αρχηγό της ΕΟΚΑ και μετέπειτα αρχηγό της ΕΟΚΑ Β, Γ. Γρίβα, ο οποίος ασθενούσε, σώζοντάς του τη ζωή.

 

1974: Ο Πρόεδρoς Μακάριoς απoκαλύπτει ότι η ΕΟΚΑ Β’ του Στρατηγού Γρίβα χρηματoδoτείται από τηv Αθήvα, αλλά αvαφέρει ότι δεv γvωρίζει τηv ακριβή πηγή της χρηματoδότησης της.

 

2015: Στο Κάιρο σκοτώνονται 18 άτομα και τραυματίζονται άλλα 18 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την 4η επέτειο από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

 

2019: Επικυρώνεται από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη των Πρεσπών. Η πΓΔΜ παίρνει και επίσημα το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

 

Γεννήσεις

 

1882: Βιρτζίνια Γουλφ, βρετανίδα συγγραφέας.

 

1925: Γιώργος Ζαμπέτας, λαϊκός συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού.

 

Θάνατοι

390 – Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

 

1947: Αλ Καπόνε, αμερικανός γκάνγκστερ.

 

1985: Ηλίας Ηλιού, Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς.

 

2015: Ντέμης Ρούσος, διεθνούς φήμης Έλληνας τραγουδιστής.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy