28 Ιανουαρίου

• 1853: Γεννιέται ο Χοσέ Μαρτί, Κουβανός επαναστάτης και λογοτέχνης, εθνικός ήρωας της Κούβας και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας του.

• 814: Πεθαίνει ο Καρλομάγνος, Φράγκος βασιλιάς και ο πρώτος Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

• 1813: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν «Περηφάνεια και Προκατάληψη».

• 1878: Ο Τζορτζ Μακόι είναι ο πρώτος τηλεφωνητής στον κόσμο που αναλαμβάνει υπηρεσία στη Νέα Υόρκη και πραγματοποεί την πρώτη τηλεφωνική σύνδεση στην ιστορία.

• 1881: Πεθαίνει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, κορυφαίος Ρώσος συγγραφέας. Ξεχωρίζουν τα έργα του: Έγκλημα και Τιμωρία, Παίχτης, Δαιμονισμένοι, Αδερφοί Καραμαζώφ.

• 1896: Η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Βρετανία. Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο 1 σελινίου, επειδή συνελήφθη να τρέχει με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα κι ενώ το όριο ήταν 3.

• 1935: Η Ισλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που νομιμοποιεί τις εκτρώσεις.

• 1976: Η δημοτική γλώσσα καθιερώνεται επισήμως σε εκπαίδευση και στο δημόσιο στην Ελλάδα.

• 1986: Το διαστημικό λεωφορείο «Τσάλεντζερ» εκρήγνυται στον αέρα, 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, μπροστά στους έντρομους τηλεθεατές, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους και μια δασκάλα.

• 2002: Πεθαίνει η Άστριντ Λίντγκρεν, Σουηδή συγγραφέας. Έγινε γνωστή κυρίως από τα έργα της Πίπη Φακιδομύτη και Ο Κάρλσον πάνω στη στέγη.

 

 

 

 

Εφραίμ = Από την εβραϊκή λέξη efrayim (καρπερός).

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων

 

1896: Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινίου, επειδή συνελήφθη να τρέχει με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα κι ενώ το όριο ταχύτητας ήταν 3 χλμ/ώρα.

 

1918: Ο Λέων Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού.

 

1956: Μακάριος και Γρίβας συναντώνται μυστικά στο μοναστήρι του Κύκκου για να συζητήσουν τις προτάσεις Χάρντινγκ.

 

1961: Έρχεται στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας από τις ανασκαφές που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπό τον Μανώλη Ανδρόνικο.

 

1967: Ο Αλέκoς Παvαγoύλης φθάvει για πρώτη φορά στην Κύπρο για αντιδικτατορική δράση. Θα αναχωρήσει με προορισμό τη Βηρυτό και τη Γαλλία και θα επιστρέψει στις 29 Ιουνίου 1968 και στις 13 Αυγούστου θα διενεργήσει την απόπειρα δoλoφovίας τoυ δικτάτoρα Γεώργιoυ Παπαδόπoυλoυ.

 

1973: Ο Μακάριος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τον Γ. Γρίβα ως «πηγή πολλής ανωμαλίας διά την Κύπρον». Ο Μακάριος πρόσθετε ότι «ο ενωτικός αγών δεν διεξάγεται από κρησφύγετα».

 

1974: Ο Μακάριος μετά το θάνατο του Γρίβα αvακoιvώvει αμvηστεία στoυς κρατoυμέvoυς της ΕΟΚΑ Β’.

 

1974: Άρχισε η μάχη διαδοχής στην ΕΟΚΑ Β’ μετά τον θάνατο του αρχηγού της. Την ηγεσία διεκδικούν οι Κίκης Κωνσταντίνου τομεάρχης Αμμοχώστου και Λευτέρης Παπαδόπουλος τομεάρχης Λεμεσού. Επικράτησε τελικά ο ταγματάρχης Γεώργιος Καρούσος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναστολής της ένοπλης δράσης της ΕΟΚΑ Β’ και πολιτικοποίηση του ένοπλου αγώνα. Με παρέμβαση του αρχηγού της χούντας Δημήτριου Ιωαννίδη, ο Καρούσος εκδιώκεται από την Κύπρο.

 

2014: Την παραίτησή του υποβάλλει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροβ στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με σκοπό να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση.

 

2016: Από βύθιση πλοιαρίου που μεταφέρει Κούρδους πρόσφυγες στη Σάμο πνίγονται τουλάχιστον 24 άτομα, ανάμεσα στα οποία και αρκετά παιδιά.

 

Γεννήσεις

1853: Χοσέ Μαρτί, κουβανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ηγέτης της κουβανικής εξέγερσης κατά των Ισπανών.

 

1951: Λουδοβίκος των Ανωγείων, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Δραμουντάνη, τραγουδοποιός.

 

1985: Αθηνά Ωνάση, εγγονή και μοναδική κληρονόμος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

 

Θάνατοι

 

1881: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ρώσος συγγραφέας. («Έγκλημα και Τιμωρία»)

 

2008: Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος.

 

2013: Νικόλαος Ντερτιλής, Έλληνας στρατιωτικός, στέλεχος της χούντας. Καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση για την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Μυρογιάννη κατά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy