300 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον ΟΧΣ

Εντατικοποιεί τη δράση του σε σχέση με τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση

 

Στα 303,7 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, σε σχέση με 299,6 εκατ. ευρώ ένα χρόνο προηγουμένως.

Ο Οργανισμός προτίθεται να εντατικοποιήσει τη δράση του σε σχέση με τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση και ενόψει αυτού σχεδιάζει να διπλασιάσει τις επιστολές προς τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατέθεσε στη Βουλή ο ΟΧΣ, τα συνολικά δάνεια και χορηγήσεις του Οργανισμού ανήλθαν το 2016 στα 686,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 736,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Από τα 686,5 εκατ. ευρώ, δάνεια ύψους 303,7 εκατ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα εκ των οποίων για δάνεια 63 εκατ. ευρώ έχουν ληφθεί «μέτρα ανοχής».

Επίσης έχουν ληφθεί «μέτρα ανοχής» για δάνεια ύψους 32,6 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι εξυπηρετούμενα. Το προηγούμενο έτος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ανέλθει στα 299,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων για δάνεια 37,3 εκατ. ευρώ είχαν ληφθεί «μέτρα ανοχής». Επίσης είχαν ληφθεί «μέτρα ανοχής» για δάνεια ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν εξυπηρετούμενα.

Οι συσσωρευμένες προβλέψεις του ΟΧΣ ανήλθαν το 2016 στα 80,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 62,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο ΟΧΣ σημειώνει ότι ο Δείκτης Κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων με πρόνοιες έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, που υποδεικνύει την πολιτική του Οργανισμού για αύξηση της κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Δείκτης Κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων που καλύπτονται με εξασφάλιση ανήλθε στο 68,5%, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων με πρόνοιες ανήλθε στο 26,5%. Η συνολική κάλυψη ανήλθε το 2016 στο 95%, σε σύγκριση με 92,2% το προηγούμενο έτος και 78,2% το 2014. Χρηματοδότηση σε 33 χιλιάδες νοικοκυριά Ο Οργανισμός από την ίδρυσή του έχει χρηματοδοτήσει 33 χιλιάδες νοικοκυριά με ποσό πέραν των 2 δισ. ευρώ. Το 2015 εγκρίθηκαν 30 δάνεια συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ με κεφάλαια του ΟΧΣ. Επίσης, ο Οργανισμός διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των δανείων που εγκρίνονται και χρηματοδοτούνται από τον Φορέα.

Το 2016 παραχωρήθηκαν 1,461 δάνεια, συνολικού ύψους 35,7 εκατ. ευρώ. Ακόμη, ο Οργανισμός διαχειρίζεται τα δάνεια που παραχωρούνται στα πλαίσια των Κυβερνητικών Στεγαστικών Σχεδίων (Ενιαίου Στεγαστικού και Ειδικού Στεγαστικού Σχεδίου). Το χαρτοφυλάκιο των δανείων αυτών ανήλθε στο τέλος του 2016 σε 3.083 δάνεια, συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός στα πλαίσια της διεύρυνσης των χρηματοδοτικών λύσεων που προσφέρει προς τα νοικοκυριά, έχει ετοιμάσει και υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών προσχέδιο νομοσχεδίου. Όπως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Οργανισμός ετοιμάζεται να προσφέρει νέα σχέδια δανειοδότησης των νοικοκυριών, όπως η παραχώρηση στεγαστικών σχεδίων.

 

 

Ο ΟΧΣ σημειώνει ότι οι εγκρίσεις δανείων το 2016 είναι σημαντικά αυξημένες λόγω του νέου στεγαστικού σχεδίου «Πάμε Σπίτι», με επιτόκιο 2,6 3%, έναντι του μέσου όρου επιτοκίων του Τραπεζικού Συστήματος για νέα στεγαστικά δάνεια, που έχει διαμορφωθεί στο 2,93% (Ιανουάριος 2017), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Ο ΟΧΣ αναφέρει ότι: «Συνυπολογίζοντας και τις πρόσθετες χρεώσεις που αφορούν τα δάνεια και σχετίζονται, κυρίως, με τα ασφάλιστρα ζωής και κατοικίες, που στον ΟΧΣ είναι πολύ χαμηλότερα (ασφάλιστρα ζωής και ασφάλιστρα κατοικίας €0,99/χιλιάδα και €0,35/χιλιάδα, αντίστοιχα), το πακέτο χρηματοδότησης από τον ΟΧΣ υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με άλλα στεγαστικά σχέδια που προσφέρονται στην αγορά»

 

 

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy