3+1 παραμύθια Αναστασιάδη για την ενέργεια

Του

Νεοκλή Συλικιώτη*

 

Τον τελευταίο καιρό, ελέω προεκλογικής, βομβαρδιζόμαστε από διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη να κρύψει την αδράνεια, την προχειρότητα, τους αυτοσχεδιασμούς, τις μεταλλάξεις και τα λάθη που έπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια στον τομέα της ενέργειας. Έτσι, όπως το 1998, στην προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, βλέπαμε καθημερινά να παρελαύνουν από τις οθόνες μας οι S300, σήμερα ξεπροβάλει συνεχώς ενώπιόν μας μια πλατφόρμα ή ένα γεωτρύπανο, ώστε να καμουφλάρουν την αποτυχία της κυβέρνησης να προωθήσει μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική. Και γύρω από τις πλατφόρμες σκάνε σαν πυροτεχνήματα διάφορα παραμύθια.

Παραμύθι 1: Μετά τις άκρως επικίνδυνες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, με τις οποίες αποδέχτηκε πως αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα, προκειμένου να ξεχαστεί το απαράδεκτο ατόπημά του εξήγγειλε πανηγυρίζοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει συντεταγμένες για ολόκληρη την ΑΟΖ της Κύπρου. Στην πραγματικότητα όμως η κατάθεση συντεταγμένων συνιστά απλώς δήλωση του κράτους για το τι διεκδικεί ως δική του ΑΟΖ. Για να καταστεί δική του πρέπει να συναφθεί συμφωνία οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Και όπως πολύ καλά γνωρίζει ο απερχόμενος Πρόεδρος, η σύναψη τέτοιας συμφωνίας με την Τουρκία είναι ανέφικτη πριν τη λύση του Κυπριακού, καθώς θα ισοδυναμούσε με de jure αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπώς η κατάθεση συντεταγμένων σήμερα δεν έχει καμία σημασία πέραν από το να κρύψει το ατόπημα του Προέδρου και την αποτυχία της κυβέρνησης.

Παραμύθι 2: Με διθυράμβους η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναφέρεται συνεχώς στην ιδιαίτερη σημασία της τριμερούς και στη μεγάλη της επιτυχία όσον αφορά τη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ. Πανηγυρίζουν πως κατάφεραν να δημιουργήσουν ισχυρές συμμαχίες. Επί της ουσίας όμως, πέραν των βαρύγδουπων ανακοινώσεων και της προεκλογικής φιέστας, η ισχυρή συμμαχία με το Ισραήλ δεν κατέστη αρκετή ώστε να οδηγήσει, μετά από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, στην υπογραφή συμφωνίας για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Ωστόσο η εν λόγω συμφωνία, η οποία αποτελεί διαδεδομένη διεθνή πρακτική, επιβάλλεται να γίνει ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε να πείσει τους συμμάχους της για τα αυτονόητα.

Παραμύθι 3: Πανηγυρίζει ο κος Προδρόμου ως επιτυχία την αδειοδότηση του τεμαχίου 6 και τη γεώτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρά πέντε των εκλογών. Παρέλειψε όμως επιμελώς να αναφερθεί στις γεωτρήσεις που βάσει των συμβολαίων έπρεπε να γίνουν στα τεμάχια 2, 3 και 11, αλλά απέτυχαν να κάνουν. Αυτά που σήμερα διακηρύσσουν έπρεπε να είχαν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Για παράδειγμα, η γεώτρηση στο τεμάχιο 3 βάσει των συμβολαίων που υπέγραψε η κυβέρνηση Χριστόφια, έπρεπε να γίνει από το 2015. Δυστυχώς η κυβέρνηση ανέστειλε το πρόγραμμα των ερευνητικών γεωτρήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και από τις οκτώ που είχαν προγραμματιστεί σε όλα τα οικόπεδα έγιναν μόνο δύο αποτυχημένες γεωτρήσεις από την ΕΝΙ στο οικόπεδο 9, και μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης έγινε και η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, που επίσης απέτυχε.

Παραμύθι 4: Θυμήθηκε τώρα προεκλογικά το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη πως «ο Πρόεδρος προχωράει σε ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό». Η πραγματικότητα δυστυχώς αποδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις χρονικές συγκυρίες, αλλά άφησε να περάσουν αναξιοποίητα πέντε ολόκληρα χρόνια με αυτοσχεδιασμούς και πομπώδεις διακηρύξεις π.χ. για μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, για τον EastMed, και τους τελευταίους μήνες ακόμη και με συνθήματα κενού περιεχομένου για το τερματικό. Ξήλωσαν την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων που βρισκόταν σε διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης και κατέστρεψαν την ευκαιρία που είχε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί ελπίδες για το λαό της Κύπρου. Δεν σηκώνει όμως άλλες αποτυχίες και αυτοσχεδιασμούς. Ο Σταύρος Μαλάς είναι ο μόνος υποψήφιος με ολοκληρωμένη, συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε κοινωνική ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και πολιτική αναβάθμιση. Ο Στ. Μαλάς είναι αποφασισμένος και θα δράσει με εθνική συνεννόηση για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο.

*  Ευρωβουλευτής, μέλος του Π.Γ. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy