40 νέοι και από τις δύο κοινότητες εργάστηκαν ως ασκούμενοι σε εταιρείες της άλλης κοινότητας

961
ΠΗΓΗ KΥΠΕ

Συνολικά 40 νέοι επαγγελματίες, 20 Ελληνοκύπριοι και 20 Τουρκοκύπριοι, είχαν την ευκαιρία να εργαστούν ως ασκούμενοι σε 31 συνολικά εταιρείες στην ελληνοκυπριακή και  τουρκοκυπριακή κοινότητα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Δικοινοτικού Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης Νέων Ανέργων Επαγγελματιών που υλοποίησαν το ΚΕΒΕ και το Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
 
Σήμερα στο Σπίτι της Συνεργασίας που βρίσκεται στη Λευκωσία εντός της νεκρής ζώνης, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Προγράμματος το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του έργου “Leading by Example” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Cypriot Civil Society in Action IV.
 
Το εν λόγω σχέδιο ξεκίνησε το Μάιο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2017 μέσα από 2 επιτυχημένους κύκλους και την τοποθέτηση 20 Ελληνοκυπρίων και 20 Τουρκοκυπρίων  νέων επαγγελματιών. Ο γενικός στόχος του προγράμματος προσέφερε σε 40 Κύπριους απόφοιτους πανεπιστημίων, μεταξύ των ηλικιών 20-35, εργασιακή εμπειρία στην άλλη κοινότητα, αποκτώντας έτσι πολύτιμες δεξιότητες στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία, όπως και άριστη γνώση του εργασιακού και πολιτιστικού περιβάλλοντος  στην αντίστοιχη κοινότητα.
 
Η τελετή λήξης του Σχεδίου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των νέων επαγγελματιών και εταιρειών που επωφελήθηκαν από αυτό το σχέδιο πρακτικής άσκησης.
 
Στο χαιρετισμό του ο Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης σημείωσε ότι τα καλά νέα είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις οι εταιρείες αποφάσισαν να επεκτείνουν τη χρονική διάρκεια της πρακτικής εξάσκησης με δικά τους έξοδα, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προσέφεραν και μόνιμη δουλειά στους εξασκούμενους.
 
«Νομίζω έχουμε αποδείξει ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και πως αν όλοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο μια λύση (του Κυπριακού) θα μπορέσει να λειτουργήσει» ανέφερε και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς, «χωρίς αυτούς που χρηματοδότησαν το έργο, καμία από τις δραστηριότητες δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης και της πρακτικής εξάσκησης».
 
Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαρλότ Γκογιόν τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό πρακτικής εξάσκησης υπήρξε μια εξαιρετική ευκαιρία για νέους και από τις δύο κοινότητες να αποκτήσουν εμπειρία εξασκούμενοι στην άλλη κοινότητα.
 
Υπογράμμισε δε ότι η πρακτική εξάσκηση καλλιέργησε την κατανόηση και διευκόλυνε την ενίσχυση των επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής.
 
Σημείωσε επίσης πως αυτός είναι και ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι νέοι άνθρωποι μπορούν να συμβάλουν στους επιχειρηματικούς τομείς των κοινοτήτων τους.
 
Εξέφρασε τέλος τη χαρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη χρηματοδότηση αυτού του έργου και συνεχάρη τα δύο επιμελητήρια τα οποία έχουν θέσει, όπως είπε, ένα απτό παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας και διάδρασης και τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος για μια συνολική λύση (του Κυπριακού).
 
Στη συνέχεια, μέλη της ομάδας του έργου από τα δύο Επιμελητήρια αναφέρθηκαν  στους στόχους και τα οφέλη του Σχεδίου Πρακτικής Άσκησης, ενώ εκτεταμένη αναφορά δόθηκε στην επιτυχημένη τοποθέτηση των νέων επαγγελματιών στις αντίστοιχες εταιρίες.
 
Επίσης οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και τα οφέλη που αποκόμισαν.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.