500 εκ. ευρώ απέκοψε η κυβέρνηση Αναστασιάδη από την Υγεία

Στήριξη στα δημόσια νοσοκομεία  που φυλλορροούν…

Ύψιστη προτεραιότητα του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά είναι μεταξύ άλλων η υγεία. Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται, ο Στ. Μαλάς σημείωσε πως η κατάσταση στην υγεία έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη ποτέ δεν κατανόησε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με εξαγγελίες, ούτε και με λεκτικές επιθέσεις κατά των λειτουργών υγείας. Τα δημόσια νοσηλευτήρια καταρρέουν εξαιτίας της πολιτικής τους.

Οι ασθενείς κινδυνεύουν. Για τη δική μου διακυβέρνηση, η υγεία και η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους ασθενείς είναι ύψιστη προτεραιότητα. Απαιτείται σοβαρότητα, λιγότερα λόγια, περισσότερη δουλειά και πολιτική βούληση». Εξάλλου χθες, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι οι αντιπαραθέσεις που υπάρχουν εκτός από αχρείαστες, προκαλούν και ανησυχία. Την ίδια ώρα σημείωσε πως και ο Υπουργός Υγείας, πρέπει να προσέξει το πώς συμπεριφέρεται. «Δεν δέχομαι», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «τη θέση του ότι αυτός είναι, έτσι συμπεριφέρεται και θα πρέπει να κρίνεται μόνο από το έργο το οποίο επιτελεί». Σύμφωνα με τον Ά. Κυπριανού, έχει τεράστια σημασία να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία αυτή τη στιγμή φυλλορροούν. «Και δεν το λέμε μόνο εμείς, το είπε ο Υπουργός πριν από μερικούς μήνες, πριν να μπούμε καλά-καλά στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.

Έχει τεράστια ευθύνη λοιπόν ο Υπουργός Υγείας και με τον τρόπο που λειτουργεί και με τον τρόπο που συμπεριφέρεται να δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις όπου οι γιατροί θα αποδίδουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος των ασθενών», ανέφερε.

Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του γιατί «η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει αποκόψει από τον τομέα της υγείας €500 εκ. Με αυτές τις δημόσιες δαπάνες για τον τομέα της υγείας δεν θα αντιμετωπίσουμε τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν», τόνισε ο Ά. Κυπριανού υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία 2,6% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7,2%.

 

Αγορά υπηρεσιών για ενίσχυση της Εντατικής

Διαγωνισμό για αγορά υπηρεσιών τριών ή τεσσάρων ειδικών ιατρών με εξειδίκευση στην εντατικολογία, προκειμένου να εργαστούν για περίοδο έξι μηνών στην κλινική εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με τίμημα 85.129 ευρώ, προκήρυξε χθες το Υπ. Υγείας.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα του διαγωνισμού, ο οικονομικός φορέας που θα επιτύχει θα είναι υπόλογος στον διευθυντή της ΚΕΘ του Γ.Ν. Λευκωσίας.

Κάθε οικονομικός φορέας θα διαθέσει ομάδα έργου στο Γενικό Νοσοκομείο, αποτελούμενη από τρεις ή τέσσερις ειδικούς ιατρούς με εξειδίκευση στην εντατικολογία για παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με το μηνιαίο πρόγραμμα που θα καθορίζει ο διευθυντής ΚΕΘ.

Η παροχή υπηρεσιών αφορά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ: 17 κλίνες), στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ: 6 κλίνες), στην υπηρεσία Outreach service, η οποία δέχεται 6–8 ασθενείς καθημερινά το πρωινό ωράριο, στην παροχή γνωματεύσεων (consultations) στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και σε κλινικές του Γ.Ν. Λευκωσίας και σε κλήσεις από επαρχίες (10 – 14 ασθενείς κατανεμημένοι στο 24ωρο), όπως αναφέρεται. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 25 Ιανουαρίου.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy