5+1 μηνύματα στο tablet του Σταύρου Μαλά

Του Νεοκλή Συλικιώτη*

Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των δύο υποψήφιων Προέδρων, ορισμένοι επί σκοπώ έγραφαν στο διαδίκτυο για το tablet του Στ. Μαλά. Το ίδιο tablet που είχε και στην πρώτη διακαναλική συνέντευξη, όντας ένας σύγχρονος επιστήμονας, αλλά τότε δεν ενόχλησε κανέναν.

Στην προσπάθειά τους ορισμένοι να  αποπροσανατολίσουν από την ουσία της συζήτησης και να επιτεθούν στην εντιμότητα του κ. Μαλά, προσπάθησαν να πείσουν πως σε μια ζωντανή συζήτηση, με συνεχή διάλογο, ο Στ. Μαλάς θα είχε χρόνο και θα επιδίωκε να «κλέψει» απαντήσεις μέσω tablet. Ωστόσο εάν το tablet του κ. Μαλά λάμβανε μηνύματα, σίγουρα θα απαντούσαν στα τόσα ανυπόστατα λέχθηκαν από τον κ. Αναστασιάδη.

1ο: Κυπριακό. Ο απερχόμενος Πρόεδρος υποστήριξε πως έχει επιτύχει ό,τι ήταν δυνατόν. Στην πραγματικότητα ο Αναστασιάδης πειραματίστηκε και απέτυχε. Πήγε στις διαπραγματεύσεις απροετοίμαστος. Αρχικά υπέβαλε προτάσεις και έπειτα τις απέσυρε στέλνοντας το μήνυμα στον ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα πως δεν ήταν έτοιμος για μια διαπραγμάτευση ουσίας, ενώ η προχειρότητα με την οποία έδρασε αφαίρεσε την πίεση από την τουρκική πλευρά. Συμμετείχε σε δύο αποτυχημένες Διασκέψεις για το Κυπριακό αλλά σε καμία δεν κατόρθωσε να καταδείξει την Τουρκία ως την υπαίτια του ναυαγίου. Μάλιστα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σημειώνει στην έκθεσή του πως όλες ανεξαιρέτως οι εγγυήτριες δυνάμεις -άρα και η Τουρκία- προσήλθαν στο Κραν Μοντανά με την ετοιμότητα να συνεργαστούν για να καταλήξουμε σε συμφωνία.

2ο: Φυγή του Αναστασιάδη από το Μοντ Πελεράν 1. Ο απερχόμενος Πρόεδρος είπε πως σε καμία περίπτωση χρησιμοποίησε το όνομα του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για να φύγει από το Μοντ Πελεράν 1. Υπάρχουν όμως πρακτικά συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ημερομηνίας 1ης Αυγούστου 2017 με τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Αναστασιάδη να παραδέχεται πως είπε ψέματα.

3ο: Ανεργία. Ο απερχόμενος Πρόεδρος υποστήριξε πως η ανεργία ήταν 16% το 2012.  Στην πραγματικότητα η ανεργία το 2012 ήταν 11.8%. Τον Δεκέμβριο δε του 2017 11,1%, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται όσοι αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, ο αυξημένος αριθμός υποαπασχολούμενων, οι μισθοί πείνας, η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και η επισφάλεια που χαρακτηρίζει τη νέα γενιά των φτωχών εργαζομένων.

4ο: Σχέσεις με Ισραήλ. Ο απερχόμενος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ. Ξέχασε όμως να πει πως η συνεργασία τους δεν κατέστη αρκετή ώστε να οδηγήσει, μετά από 5 χρόνια διαπραγματεύσεων, στην υπογραφή συμφωνίας για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Ωστόσο η εν λόγω συμφωνία, η οποία αποτελεί διαδεδομένη διεθνή πρακτική, επιβάλλεται να γίνει ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Δυστυχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε να πείσει τους συμμάχους της για τα αυτονόητα.

5ο: Ενέργεια. Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του απερχόμενος Προέδρου ήταν η κατασκευή τερματικού υγροποίησης. Για να δικαιολογήσει την απραξία του είπε πολλές αναλήθειες. Στην πραγματικότητα η ισραηλινή εταιρεία Delek, η οποία συμμετέχει με την Noble στο Αφροδίτη και έχουν την πλειοψηφία στην εξόρυξη των κοιτασμάτων του Ισραήλ, εξέφρασε από το 2012, μερικές φορές δημόσια την ανάγκη δημιουργίας τερματικού στην Κύπρο. Έπειτα, οι δικαιολογίες του Αναστασιάδη περί κόστους δεν έχουν καμία υπόσταση, καθώς το κόστος θα πληρώσουν οι εταιρείες και όχι το κράτος. Όσον δε για τη δικαιολογία πως δεν έχουμε αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου επίσης δεν ευσταθεί, καθώς το τερματικό πρέπει να αξιοποιεί τα αποθέματα ευρύτερα της περιοχής. Όπως και στην περίπτωση του East Med.

6ο: Ιδιωτικοποιήσεις. Ο απερχόμενος Πρόεδρος μίλησε για αποκρατικοποίηση και μετοχοποίηση της CYTA και της ΑΗΚ, λέγοντας πως αυτό δεν έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση. Αποκρατικοποίηση όμως στην πράξη θα σημαίνει και πάλι ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζομένους και την κοινωνία.

Μόνο ένα μήνυμα μπορεί να φέρει την αλλαγή. Το μήνυμα που θα στείλουμε με την ψήφο εμπιστοσύνης μας στον Σταύρο Μαλά την Κυριακή.

*Ευρωβουλευτής – μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy