5,3 εκατ. ευρώ σε ενοίκια για γραφεία και πρεσβευτικές κατοικίες στο εξωτερικό

Τα τελευταία δύο χρόνια οι δαπάνες αυξήθηκαν πέραν του μισού εκατομμυρίου

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενοικιάζει κατοικίες και γραφεία σε 52 πόλεις του εξωτερικού, για τις ανάγκες στέγασης των διπλωματικών της αποστολών. Η συνολική δαπάνη για τα πιο πάνω κτίρια ανέρχεται στα 5,27 εκατ. ευρώ για το 2017.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια οι δαπάνες για ενοίκια γραφείων και πρεσβευτικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 530 χιλ. ευρώ. Τα στοιχεία κατατέθηκαν στη Βουλή από το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από ερώτηση την οποία υπέβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, στα πλαίσια της εξέτασης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2015 οι δαπάνες για ενοίκια ανήλθαν στα 4,74 εκατ. ευρώ (2,39 εκατ. ευρώ για γραφεία και 2,35 εκατ. ευρώ για πρεσβευτικές κατοικίες). Το 2016 οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ (2,63 εκατ. ευρώ για γραφεία και 2,37 εκατ. ευρώ για πρεσβευτικές κατοικίες). Το 2017 οι δαπάνες αυξήθηκαν περαιτέρω στα 5,27 εκατ. ευρώ (2,75 εκατ. ευρώ για ενοίκια και 2,52 εκατ. ευρώ για πρεσβευτικές κατοικίες). Σημειώνεται ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τυχόν επιδιορθώσεις και ανακαινίσεις σε ιδιόκτητα κτίρια.

Στον Προϋπολογισμό του 2018 τα συνολικά έξοδα των διπλωματικών αποστολών (μισθοί επιτόπιου προσωπικού, λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης) ανέρχονται στα 21,13 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάρχει κονδύλι ύψους 900 χιλ. ευρώ για αγορά/ανέγερση/βελτίωση κτιρίων στο εξωτερικό. Ακόμη υπάρχουν 7,27 εκατ. ευρώ για γενικά επιδόματα εξωτερικού και 80 χιλ. ευρώ για ειδικά επιδόματα εξωτερικού.

Επιπρόσθετα υπάρχουν κονδύλια ύψους 1,65 εκατ. ευρώ για επιδόματα ενοικίου και 615 χιλ. ευρώ για έξοδα μεταθέσεων λειτουργών από και προς το εξωτερικό. Επίσης υπάρχουν 890 χιλ. ευρώ για συμμετοχή σε επιτροπές/ομάδες εργασίας στην ΕΕ και συνέδρια, σεμινάρια και αποστολές στο εξωτερικό.

Γραφεία με ενοίκιο μέχρι 185 χιλ. ευρώ το χρόνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία το μέσο ετήσιο κόστος ενοικίου για τα γραφεία στο εξωτερικό είναι 52 χιλ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου το κόστος είναι πολύ πιο υψηλό. Για παράδειγμα στη Γενεύη το ενοίκιο είναι 184,5 χιλ. ευρώ το χρόνο.

Επίσης στο Νέο Δελχί το κόστος είναι 150 χιλ. ευρώ το χρόνο. Ακόμη στο Τορόντο (όπου το 2016 η διπλωματική αποστολή αναβαθμίστηκε από Γενικό Προξενείο σε Ύπατη Αρμοστεία) το κόστος είναι 108 χιλ. ευρώ το χρόνο.

Επιπρόσθετα στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Κρασνοντάρ, Αικατερινούπολη και Σαμάρα) το κόστος ανέρχεται συνολικά στις 369 χιλ. ευρώ. Ακόμη στο Τελ Αβίβ και τη Ραμάλα το κόστος ανέρχεται στις 126 χιλ. ευρώ το χρόνο.

Πρεσβευτικές κατοικίες με ενοίκιο 100 χιλ. ευρώ το χρόνο

Στις πρεσβευτικές κατοικίες το μέσο ετήσιο κόστος ενοικίου είναι 48,5 χιλ. ευρώ. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν περιπτώσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα στη Ρώμη το κόστος είναι 100,4 χιλ. ευρώ. Επίσης στη Νέα Υόρκη (ΟΗΕ/Γενικό Προξενείο) το κόστος είναι 99 χιλ. ευρώ. Ακόμη στο Νέο Δελχί το κόστος είναι 85,5 χιλ. ευρώ, στο Δουβλίνο 88,2 χιλ. ευρώ, στο Πεκίνο 84,6 χιλ. ευρώ, στην Μπραζίλια 81 χιλ. ευρώ και στο Κουβέιτ 81 χιλ. ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy