7% πιο κάτω οι τιμές στις κατοικίες σε σύγκριση με πριν από το μνημόνιο

Σημάδια ανάκαμψης αν και οι στρόφιγγες δανεισμού παραμένουν κλειστές

 

Σημάδια ανάκαμψης των τιμών στις κατοικίες δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, αν και οι στρόφιγγες δανεισμού προς τα νοικοκυριά παραμένουν ακόμη κλειστές. Παρά την ανάκαμψη οι τιμές βρίσκονται κατά μέσο όρο περίπου 7% πιο κάτω σε σχέση με τις τιμές πριν από το μνημόνιο, ενώ σε πολλές περιοχές οι απώλειες είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τιμές στις κατοικίες αυξήθηκαν κατά 2,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους. Ο ρυθμός της αύξησης των τιμών στην Κύπρο είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο στην ΕΕ (4,7%) και στην ευρωζώνη (4,1%). Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (3ο του 2016) οι τιμές στις κατοικίες αυξήθηκαν κατά 3,1%. Είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται αύξηση των τιμών, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην αγορά.

Σημειώνεται ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2012 (πριν από το μνημόνιο) μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015 (συνολικά 10 τρίμηνα), οι τιμές στις κατοικίες κατέγραφαν συνεχή πτώση με εξαίρεση ένα τρίμηνο (2ο του 2014) που παρατηρήθηκε αύξηση. Ακολούθησαν δύο συνεχόμενα τρίμηνα που καταγράφηκε αύξηση, μετά δύο τρίμηνα που καταγράφηκε πτώση και τώρα τρία τρίμηνα που καταγράφηκε και πάλι αύξηση.

Συνολικά οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο βρίσκονται σήμερα 6,9% πιο κάτω από την εποχή πριν από το μνημόνιο. Κλειστές οι στρόφιγγες δανεισμού Εν τω μεταξύ με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία επεξεργάστηκε η εφημερίδα μας, συνεχίζεται η απομόχλευση των χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες. Τον Φεβρουάριο του 2017 το σύνολο των δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανήλθε στα 11,507 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 11,533 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2013 (λίγο πριν από το μνημόνιο) το σύνολο των δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανήλθε στα 12,636 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε τέσσερα χρόνια μειώθηκε κατά 1,129 εκατ. ευρώ.

Επιτόκια Όσον αφορά το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας, τον Φεβρουάριο του 2017 ανήλθε στο 3%, σε σύγκριση με 2,96% τον προηγούμενο μήνα. Τον Φεβρουάριο του 2013 (λίγο πριν από το μνημόνιο) το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανήλθε στο 5,12%. Δηλαδή σε τέσσερα χρόνια μειώθηκε κατά 2,12%.

 

ΕΕ και ευρωζώνη

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 οι τιμές στις κατοικίες αυξήθηκαν στην ΕΕ κατά 4,7% και στην ευρωζώνη κατά 4,1%. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καταγράφηκε στην Τσεχική Δημοκρατία (+11%), ενώ ακολούθησαν η Ουγγαρία (+ 9,7%) και η Λιθουανία (+ 9,5%). Αντίθετα η μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιταλία (+ 0,1%), ενώ ακολούθησαν η Κροατία (+0,8%) και η Γαλλία (+1,9%). Καμιά χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης δεν κατέγραψε μείωση. Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν παραθέτει στοιχεία για την Ελλάδα. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy