700.000 μολυσμένα αυγά πουλήθηκαν στους Βρετανούς από ολλανδικές φάρμες

Ερευνες διεξάγονται σήμερα στο Βέλγιο και στην Ολλανδία σχετικά με τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil σε ορνιθοτροφεία, στην οποία οφείλεται η κρίση των μολυσμένων αυγών, ενώ η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε πως σχεδόν 700.000 μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στη Βρετανία.

«Είναι πιθανό ο αριθμός των αυγών που έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πιο κοντά στις 700.000 απ’ ό,τι στις 21.000 που πιστεύαμε προηγουμένως πως είχαμε εισαγάγει», ανακοίνωσε η εν λόγω υπηρεσία στον ιστότοπό της.

«Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,007% των αυγών που καταναλώνονται κάθε χρόνο» στη χώρα, πρόσθεσε.

Τα αυγά αυτά δεν πωλήθηκαν απευθείας στο κοινό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή προϊόντων τροφίμων – ιδιαίτερα γαρνιτούρες για σάντουιτς και άλλα προϊόντα ψυγείου όπως σαλάτες.

«Πολλά από τα αυγά αυτά αναμίχθηκαν με άλλα αυγά που δεν προέρχονται από τα εν λόγω ορνιθοτροφεία, έτσι τα υπολείμματα του fipronil έχουν αραιώσει πολύ», διευκρίνισε η υπηρεσία.

Αν και είναι «πολύ απίθανο τα αυγά αυτά να δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τα προϊόντα που τα περιέχουν και δεν έχουν ακόμη καταναλωθεί θα αποσυρθούν από τα ράφια, υπογράμμισε.

Συνελήφθησαν στελέχη της ολλανδικής εταιρείας Chickfriend

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επιδρομές σε οκτώ τοποθεσίες στην Ολλανδία και το Βέλγιο και κατέσχεσαν αυτοκίνητα, δέσμευσαν τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα.

Οι συλληφθέντες ήταν στελέχη της ολλανδικής εταιρείας Chickfriend, που φέρεται να βρίσκεται στο κέντρο του διατροφικού σκανδάλου.

Στο μεταξύ, στο Βέλγιο, η εισαγγελία της Αμβέρσας αναφέρει σε μια σύντομη ανακοίνωσή της πως «στο πλαίσιο της υπόθεσης fipronil διεξάγονται αυτή τη στιγμή πολλές έρευνες».

«Θα γίνουν ανακοινώσεις στον Τύπο μόλις το επιτρέψει η έρευνα, πιθανόν αργότερα σήμερα το απόγευμα», προσθέτει.

«Έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία, από κοινού με τους Βέλγους», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρίεκε φαν ντερ Μόλεν, εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας.

Αντιπαράθεση Βρυξελλών – Χάγης

Στην έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας με αφορμή το διεθνές σκάνδαλο με την πιθανή μόλυνση των αυγών με τα εντομοκτόνα, αναφέρεται ο σημερινός Βελγικός Τύπος.

Σημερινό άρθρο της φλαμανδικής De Τijd, υπό τον τίτλο «Αυγοπόλεμος μεταξύ Βελγίου-Ολλανδίας», επισημαίνει ότι το Βέλγιο επιχειρεί να μεταθέσει στις ολλανδικές αρχές τις ευθύνες για το διεθνές σκάνδαλο με τη μόλυνση των αυγών. Σύμφωνα με την De Tijd, το Βέλγιο κατηγορεί την Ολλανδία ότι είπε ψέματα και απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με την ουσία fipronil που καταπολεμά τις ψείρες και τα τσιμπούρια στα κοτόπουλα, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στα νεφρά, το ήπαρ και τον θυρεοειδή.

Υπενθυμίζεται ότι το Βέλγιο βρέθηκε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στο στόχαστρο για την ολιγωρία που επέδειξε σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό της επίμαχης δηλητηριώδους ουσίας στα αυγά που παρήγαγε και στη συνέχεια εξήγαγε, η οποία τελικά εισήλθε στην ευρωπαϊκή διατροφική αλυσίδα μέσω μιας μικρής φάρμας στην Φλάνδρα με αποτέλεσμα να βάλουν στη συνέχεια λουκέτο – για προληπτικούς λόγους -εκατοντάδες ορνιθοτροφεία.

Στη λίστα και το Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο προστέθηκε στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε σουπερμάρκετ και σε παραγωγούς μεταποιημένων προϊόντων.

Το Λουξεμβούργο γίνεται έτσι η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα όπου μολυσμένα αυγά έχουν διατεθεί στην αγορά.

Από την Τρίτη, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως «μολυσμένα αυγά πουλήθηκαν στην αγορά του Λουξεμβούργου» στα σουπερμάρκετ Aldi. Ό,τι είχε απομείνει από τις δύο παρτίδες αποσύρθηκε από τα ράφια.

Η μία δεν ενέχει «κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών» και η άλλη «δεν πρέπει να καταναλωθεί από παιδιά μικρής ηλικίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών.

Το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως η αλυσίδα σουπερμάρκετ Cactus έχει επίσης πληγεί. Τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης ρουτίνας έδειξαν πως μια παρτίδα που προερχόταν από μια μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία περιείχε μικρές ποσότητες fipronil, ενός εντομοκτόνου το οποίο σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές και εμετούς.

Δύο προμηθευτές έτοιμων φαγητών από το Λουξεμβούργο, οι Caterman και Carnesa, ανέφεραν εξάλλου ότι είχαν λάβει παρτίδες αυγών σε υγρή μορφή «με προέλευση μια μολυσμένη μονάδα παραγωγής» ένα μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστούν τα φαγητά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy