75 νέα κρούσματα καρκίνου του πάγκρεας κάθε χρόνο στην Κύπρο

Εβδομήντα πέντε νέα κρούσματα καρκίνου του παγκρέατος καταγράφονται κάθε χρόνο στην Κύπρο.

Ανά το παγκόσμιο τα νέα περιστατικά καθημερινά υπολογίζονται στα 1006 ενώ σημειώνονται 985 θάνατοι.

Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι σήμερα το 40 αίτιο θανάτου και από τους πλέον πιο θανατηφόρους καρκίνους με μόλις 5% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Σε μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις.

Αυτό συμβαίνει διότι η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο.

H 16η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος. Μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους.

Της παγκόσμιας προσπάθειας ηγούνται 60 οργανισμοί σε περισσότερες από 27 χώρες συμπεριλαμβανομένου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων με πρωτοστάτη την Ομάδα Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων του ΠΑΣΥΚΑΦ, «Αλθέα».

Η «Αλθέα» με σύνθημα «Ζητάμε περισσότερα για τον άνθρωπο και την επιβίωσή του» ενθαρρύνει το κοινό να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορώντας κάτι σε χρώμα μωβ και αναρτώντας φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας την ετικέτα #WPCD (World Pancreatic Cancer Day) και # Pasykaf.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy