85 παιδιά βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες

Η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της ανάδοχης φροντίδας παιδιών στην Κύπρο απασχόλησε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Όπως επεσήμανε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σήμερα υπάρχουν κάποιες αναχρονιστικές νομοθεσίες ενώ το όλο ζήτημα της αναδοχής καλύπτεται από εσωτερικούς κανονισμούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Την ίδια ώρα, σημείωσε η κ. Δημητρίου, παρατηρείται έλλειψη μιας υπεύθυνης Συντονιστικής Επιτροπής για τα ζητήματα αυτά.

Σήμερα στη χώρα μας, όπως ανάφερε εκ μέρους των ΥΚΕ η κ. Χαρά Ταπανίδου, υπάρχουν 339 παιδιά υπό φροντίδα, από τα οποία τα 222 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Τα 157 μετακινήθηκαν από τις οικογένειές τους λόγω σοβαρής παραμέλησης ή κακοποίησης και απο αυτά τα 85 βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες ενώ τα 72 σε παιδικές στέγες.

Η κ. Ταπανίδου αναφέρθηκε και στη συνεργασία που υπάρχει με ΜΚΟ όπως το Hope For Children το οποίο έχει αναλάβει την επιμόρφωση των αναδόχων οικογενειών, την επιλογή τους και αξιολόγησή τους. Παρόμοια συνεργασία πρόκειται να γίνει και με τη Φωλιά Αγάπης.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά έθιξε το γεγονός ότι όλο και περισσότερες ευθύνες των ΥΚΕ μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα ζητώντας να δοθούν περαιτέρω απαντήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει αυτή η ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση της ευθύνης του κράτους να φροντίζει τα παιδιά υπό καθεστώς νομικής προστασίας. Διαφωνούμε με την πάγια πλέον πρακτική του Υπουργείου Εργασίας να αντιμετωπίζει τα κενά και τις αδυναμίες με την ιδιωτικοποίηση.

Είναι πεποίθησή μας ότι εάν θέλουμε οι πολιτικές πρόνοιας και ευημερίας του κράτους να επιτελούν το σκοπό και την αποστολή τους, θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν οι ανάγκες του Γραφείου Ευημερίας, να ετοιμαστεί μελέτη για τον ρόλο και τη δράση του στα σύγχρονα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας, να στελεχωθεί με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό και να του δοθούν τα απαραίτητα νομικά εργαλεία».

Το όλο θέμα θα απασχολήσει εκ νέου την Επιτροπή αφού όπως επισημάνθηκε και από τους εκπροσώπους της Φωλιάς Αγάπης ο θεσμός της αναδοχής πρέπει να τεθεί σε νέο πλαίσιο, ενώ θα πρέπει να μελετηθεί και το κομμάτι της ανοικτής υιοθεσίας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy