Α. Αδάμου: Έλλειψη οράματος για θέματα περιβάλλοντος

Στα προβλήματα που παρουσιάζονται στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας, και σε έλλειψη οράματος από την κυβερνητική πολιτική, αναφέρθηκε σήμερα ο βουλευτής του βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου, μιλώντας ενώπιον της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018.
 
Όπως τόνισε ο κ. Αδάμου, το περιβάλλον βρίσκεται σε μια δεινή θέση, η εικόνα του προϋπολογισμού είναι λιτή και για το περιβάλλον, και τα πλείστα κονδύλια δίνονται σε μελέτες, και διερωτήθηκε εάν αυτή μπορεί να θεωρείται στρατηγική πράσινης ανάπτυξης.
 
Ο κ. Αδάμου αναφέρθηκε σε περιβαλλοντική καταστροφή για τις ανάγκες δημιουργίας δρόμου, επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει καμία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία χαλούν δάση για να φτιάξουν δρόμους.
 
Όσον αφορά τη διαχείριση οικιακών αποβλήτων, ο κ. Αδάμου υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε ολοκληρωμένο σύστημα από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά το επανασχεδίασε, και εξέφρασε την ελπίδα επιτέλους να καταστεί δυνατό να κλείσουν οι σκυβαλότοποι.
 
Ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ανακύκλωση τα επόμενα χρόνια για επίτευξη των στόχων του 2020.
 
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η αναζωογόνηση της υπαίθρου είναι στόχος που η Κύπρος δεσμεύτηκε να υλοποιήσει, προσθέτοντας ότι αναλώθηκαν δύο χρόνια σε διαβουλεύσεις για την ετοιμασία σχεδίου, όχι αειφόρου ανάπτυξης, αλλά οικονομικής αξιοποίησης, και τώρα ανακοινώθηκε ότι θα εκπονηθεί νέο σχέδιο.
 
Ο κ. Αδάμου επεσήμανε προβλήματα στη διαχείριση του θαλάσσιου φυσικού πλούτου, καθώς και στην περίπτωση του Ακάμα.
 
Σε θέματα περιβάλλοντος η Κύπρος βρίσκεται πολύ πίσω, αλλά σιγά-σιγά βελτιώνεται και έχει πολύ δρόμο να διανύσει, συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Αδάμου αναφέρθηκε και σε διαχρονική καθυστέρηση στην κατάθεση των νομοσχεδίων, και σημείωσε ότι τίθενται στενά χρονικά περιθώρια και απειλή προστίμων από ΕΕ.
 
Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, ο κ. Αδάμου δήλωσε ότι οι νομοθεσίες για το ΓΕΣΥ και τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν χρονοδιαγράμματα και διερωτήθηκε πώς θα προωθηθεί εάν παραμένουν στάσιμοι οι προϋπολογισμοί.
 
Ιδιαίτερα για τα ογκολογικά, υπογράμμισε ότι υπήρχαν δαπάνες, αλλά αυτοί οι προϋπολογισμοί σταυρώθηκαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.
 
Ο κ. Αδάμου τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει το ρόλο που του αρμόζει, να συντονίσει τις υπηρεσίες όσων προσφέρουν υπηρεσίες για καρκινοπαθείς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy