Α. Δαμιανού: Σωρεία περιβαλλοντικών παραβιάσεων στην Κύπρο

Τον κορεσμό της δράσης του γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην παρούσα του μορφή διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Εξετάζοντας τη λειτουργία του γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι παρά την αξιόλογη δράση της, θα πρέπει η λειτουργία του πλέον να θεσμοθετηθεί με νομοθεσία και η Επιτροπή της Βουλής θα μελετήσει τρόπους βοήθειας για ενδυνάμωση του θεσμού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι η Βουλή θεωρεί πως το πιο σημαντικό από το γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι τα προγράμματα και οι δράσεις της με την Τοπική αυτοδιοίκηση και τα σχολεία, για δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και για άσκηση περισσότερης πίεσης προς όσους λαμβάνουν αποφάσεις για να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο.
Σημαντικές, είπε, είναι και οι δράσεις της που αφορούν και την καταστροφή του περιβάλλοντος και στα κατεχόμενα με καταγγελίες σε διεθνείς θεσμούς.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος είπε ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή επιβεβαιώθηκαν παλιές διαπιστώσεις ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί η λειτουργία του γραφείου με σειρά από παρενέργειες, παρά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.
Δεν είναι σημερινό το πρόβλημα μεν, αλλά ενώ είχε ετοιμαστεί νομοθεσία από την προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν προωθήθηκε από την παρούσα, είπε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι παρουσιάζονται σωρεία περιβαλλοντικών παραβιάσεων στην Κύπρο και η Κυβέρνηση στην προσπάθεια να επιδείξει έργο, επιδεικνύει ανυπαρξία επαρκούς ευαισθησίας στα θέματα περιβάλλοντος. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να τύχουν ολιστικής διαχείρισης, σημείωσε ο κ. Δαμιανού.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν λύνονται με τη δημιουργία υπουργείων, αλλά με την εφαρμογή μιας προοδευτικής περιβαλλοντικής πολιτικής. Η Κύπρος, είπε, είναι μια χώρα όπου ο Γ. Εισαγγελέας ετοιμάζει όρους για ερευνητική επιτροπή για τη δράση των υπουργών που δεν εφάρμοσαν πολιτική που ενέκρινε το Υπουργικό.
Η ίδια η Επίτροπος Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι στην Κύπρο τα θέματα περιβάλλοντος είναι διάσπαρτα σε πολλές υπηρεσίες γεγονός αρνητικό για την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση στόχων.
Πρόσθεσε ότι το γραφείο της προσπαθεί να συντονίσει σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν σαφείς όροι εντολής για τον επίτροπο με χρονοδιαγράμματα, στόχους και σύμπλευση με τις οδηγίες της. Αναμένει, κατέληξε, με την πάροδο του χρόνου να υπάρξει βελτίωση.
Κίνδυνος και στην Κύπρο από θεομηνίες όπως στη Δυτική Αττική
Στο ερώτημα αν η Κύπρος κινδυνεύει από πλημμύρες και θεομηνίες, όπως επλήγη η Δυτική Αττική στην Ελλάδα, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου προειδοποίησε ότι αυτό ισχύει, υποδεικνύοντας ότι μπαζώθηκαν ποταμοί και ρέματα, για να κτιστούν οικοδομές και κτίρια.
Ακόμη δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο «Νήσος Κύπρος» το οποίο ρυθμίζει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους της ανάπτυξης είπε η κα Παναγιώτου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, μίλησε για πολλές «πολεοδομικές στραβάρες» και έφερε το παράδειγμα της Λάρνακας όπως κτίστηκαν υποστατικά σε κοίτη ποταμού και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού κατήγγειλε ότι παρουσιάζονται σοβαρά κρούσματα περιβαλλοντικών παρανομιών, με στόχο να εξυπηρετηθούν μεγάλες αναπτύξεις.
Πρέπει τόνισε να συσταθεί ένας ενιαίος φορέας για θέματα περιβάλλοντος.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος φυσικών καταστροφών από πλημμύρες και υπενθύμισε τις φονικές πλημμύρες στην Πέγεια πριν μερικά χρόνια.
Σημείωσε ότι η τραγωδία στην Ελλάδα, είναι συνέχεια, ανάλογων φαινομένων στην Ιταλία και την Γαλλία. Η Κύπρος, είπε, βρίσκεται σε αυτή την ζώνη.
Γιώργος Δεληγιάννης
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy