Α. Δημητρίου: Oι εκπαιδευτικοί πηγαίνουν “άοπλοι” στην εκπαίδευση

Δεν είναι αρμοδιότητα του Γ. Ελεγκτή να επεμβαίει – Ο Αβέρωφ δεν κατέχει το θέμα

Δεν έχει καμία σχέση με την Παιδεία η συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες για την εκπαίδευση, δήλωσε στον Άστρα ο πρώην Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου.

Τόνισε ότι η συζήτηση αφορά ουσιαστικά την οικονομική πολιτική, λόγω του ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εξοικονομήσει χρήματα από τη μείωση των ωρών εργασίας.

Άσκησε επίσης κριτική προς τον Γενικό Ελεγκτή, λέγοντας ότι οι όροι εντολής του δεν καλύπτουν την χάραξη πολιτικής ούτε είναι αρμοδιότητα του να επεμβαίνει με τον τρόπο που επεμβαίνει στα θέματα Παιδείας. Επισήμανε επίσης ότι καθαρά πολιτικής υφής είναι και οι παρεμβάσεις του αρχιεπισκόπου, όπως και του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος όπως είπε, δεν κατέχει το θέμα.

Σε ότι αφορά τους πίνακες που δημοσίευσε ο γενικός Ελεγκτής, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι είναι λανθασμένοι αφού το θέμα δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά ουσίας. Υπάρχουν χώρες, ανέφερε, όπου οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με ψηλούς ή χαμηλούς μισθούς και έχουν καλά και αλλού κακά αποτελέσματα.

Ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι για να βελτιωθεί η εκπαίδευση δεν χρειάζονται χρήματα. Ωστόσο για να βελτιωθεί η παιδεία, ανέφερε, θα πρέπει να αλλάξει η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθώς και ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Όλα αυτά, σημείωσε, δεν χρειάζονται χρήματα για να γίνουν.

Υπογράμμισε επίσης ότι το βασικό πρόβλημα στην Παιδεία είναι ότι ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί πηγαίνουνε ουσιαστικά άοπλοι στην εκπαίδευση.

Εκείνο που χρειάζεται, κατέληξε ο Ανδρέας Δημητρίου, είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας το οποίο θα είναι ακομμάτιστο και θα αποτελείται από ειδικούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy