Α. Φακοντής: Έμεινε εκτός ένας μεγάλος αριθμός πολιτών από το ΕΕΕ

Δεν έλυσε τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα η εφαρμογή της πολιτικής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς έμεινε εκτός ένας μεγάλος αριθμός πολιτών για διάφορους λόγους, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ  ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

Σημείωσε ότι με την εφαρμογή του θεσμού παρουσιάστηκαν προβλήματα για τα ποσά προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και στο θέμα της φροντίδας με αποτέλεσμα πολλοί ανάπηροι και συνταξιούχοι να μην είναι πλέον δικαιούχοι.

Επίσης, είπε ο κύριος Φακοντής το θέμα του ενοικίου δεν καλύπτεται επίσης πλήρως και το ποσό που λαμβάνει ο λήπτης λόγω της αύξησης που παρατηρείται να μην καλύπτεται.

Ειδικά στάθηκε στο θέμα της υποβολής αίτησης από χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι επειδή δεν είχαν υποβάλει αίτηση το 2014 στη συνέχεια δεν τους επιτράπηκε να το πράξουν στερώντας τους το δικαίωμα να καταστούν δικαιούχοι.

Ο κύριος Φακοντής έκαμε λόγο για πολύπλοκη νομοθεσία που είναι δυσνόητη με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στην εφαρμογή της. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει πρόταση να επιτραπεί στους χαμηλοσυνταξιούχους η υποβολή αίτησης για να καταστούν δικαιούχοι.

Ο θεσμός του ΕΕΕ είχε μόνο ένα χρόνο εφαρμογής όταν έδινε την έκθεση του ο γενικός ελεγκτής και είναι φυσικό να διαπιστώνονται κενά, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού προσθέτοντας ότι πρόσφατα η ΕΕ αποφάσισε να στηριχθεί πάνω στο παράδειγμα της Κύπρου για την εφαρμογή ανάλογης πολιτικής.

Επισήμανε ότι το 2014 που εφαρμόστηκε ο θεσμός υπήρχαν στην Κύπρο πάρα πολλοί άνεργοι και γύρω στις 13 χιλιάδες οικογένειες δεν είχαν πώς να επιβιώσουν και η εφαρμογή του ΕΕΕ τους έδωσε πόρους.

Με τη μείωση της ανεργίας το κράτος θα έχει στην πορεία περισσότερα χρήματα για να προσφέρει στους δικαιούχους του ΕΕΕ, τόνισε.

Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση, παρατήρησε ότι η υπουργός εργασίας είπε ότι όλες οι αιτήσεις εξετάζονται εκτός και εάν είχαν προχώρησαν σε αποξένωση της περιουσίας που είχαν ή είναι και περιπτώσεις που έχουν καταθέσεις πέραν των εκατό χιλιάδων ευρώ ή είναι εκατομμυριούχοι.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι υπάρχουν κενά στο θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η βουλή προσπαθεί να τα διορθώσει.

Υπέδειξε ότι ο θεσμός έχει βελτιωθεί αλλά υπάρχουν, είπε, περισσότερα που μπορούν να γίνουν για την καλύτερη εφαρμογή του.

Χρειάζεται, τόνισε, περισσότερος έλεγχος στο θέμα της παροχής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και στη συνέχεια καλύτερη εποπτεία στους λήπτες καθώς οι συνθήκες και τα δεδομένα αλλάζουν για τους δικαιούχους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy