Α. Κυπριανού: Οι γυναίκες έχουν να πουν πολλά και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα

“Ας αναρωτηθούμε μόνο για λίγο με ποιες αντιλήψεις και με ποια στερεότυπα μάς εμβολιάζουν το μυαλό καθημερινά ο τύπος και τα Μέσα Επικοινωνίας”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε σημερινό του χαιρετισμό στο πρόγευμα για γυναίκες που συμμετέχουν στη δημόσια ζωή.

Αυτούσια η ομιλία

8 Μαρτίου 2018, Hilton Cyprus

Σας ευχαριστώ θερμά όλες για τη θετική ανταπόκριση σας στην πρόσκληση μας. Αυτή η πρωτοβουλία που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός, αναλαμβάνεται για ένα πολύ απλό λόγο. Για να προβάλουμε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος και λόγος στις γυναίκες. Για να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο που έχουν, που θέλουμε να έχουν, στην πολιτεία, την κοινωνία και την πολιτική.

Δυστυχώς τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες, δεν ακούγονται, δεν συζητιούνται, ούτε και προβάλλονται. Παραμένουμε ως κοινωνία δέσμιοι της προσβλητικής και παρωχημένης αντίληψης ότι «οι γυναίκες είναι για το σπίτι˙ δεν είναι για πολλά». Ας αναρωτηθούμε μόνο για λίγο με ποιες αντιλήψεις και με ποια στερεότυπα μάς εμβολιάζουν το μυαλό καθημερινά ο τύπος και τα Μέσα Επικοινωνίας. Η γυναίκα πρέπει να έχει συγκεκριμένα ενδιαφέροντα που εξαντλούνται στην εικόνα, την καριέρα και την οικογένεια της. Αυτό είναι όλο.

Ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι οι γυναίκες έχουν να πουν πολλά και μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα. Εξάλλου είμαστε το Κόμμα που τόλμησε στις αρχές του περασμένου αιώνα όχι μόνο να απευθυνθεί στις γυναίκες, αλλά και να τις βγάλει στο προσκήνιο. Σε μια εποχή που το να αναμιγνύεται στην πολιτική μια γυναίκα θεωρείτο σκανδαλώδες, το ΚΚΚ- ΑΚΕΛ είχε στις γραμμές του φυσιογνωμίες όπως η Κλειώ Ιωαννίδου, η Κατίνα Τουμάζου-Νικολάου και άλλες. Γυναίκες που τόλμησαν, μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, να ασχοληθούν με τα κοινά, να ριχτούν στην πολιτική και κοινωνική πάλη και να ανοίξουν την τότε εποχή άγνωστους και πρωτόγνωρους δρόμους για τη γυναίκα της Κύπρου.

Το οργανωμένο γυναικείο κίνημα της Αριστεράς, η ΠΟΓΟ, είναι η δύναμη που κατόρθωσε να βάλει αυτόνομα την Κύπρια γυναίκα στο επίκεντρο των πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών αγώνων, συνδυάζοντας τους αγώνες για ισότητα και ισοτιμία με τη γενικότερη πάλη των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη. Καταπολέμησε στην πράξη παρωχημένες νοοτροπίες σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και άνοιξε δρόμους διεκδίκησης και χειραφέτησης. Έθεσε τη σφραγίδα του σ’ όλες τις μεγάλες κατακτήσεις του λαού μας και ειδικότερα των γυναικών. Συνέβαλε μαζί με το ΑΚΕΛ και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα στην επίτευξη παλλαϊκών κατακτήσεων. Η κατάργηση του θεσμού της προίκας, η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, η ψήφιση του νόμου για ισότητα και ισομισθία, η ίση πρόσβαση στην εργασία, η βελτίωση της νομοθεσίας για την προστασία της μητρότητας, η αύξηση της άδειας μητρότητας και γονικής άδειας και η πρόληψη της αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια, φέρουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα της ΠΟΓΟ και του Λαϊκού Κινήματος γενικότερα.

Σήμερα τα ζητήματα που τίθενται ενώπιον της γυναίκας είναι πολλά και σύνθετα. Σε μια χώρα με τη δική μας πικρή ιστορική εμπειρία οι γυναίκες απέδειξαν μέσα σε πολύ δύσκολες εποχές ότι μπορούν και πρέπει να έχουν ρόλο. Πρώτα από όλα στους αγώνες για την επαναπροσέγγιση, την επανένωση και την ειρήνη. Για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Πέραν απ’ αυτά υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Δυστυχώς κάποια από αυτά όχι απλώς και μόνο συζητιούνται δίχως να επιλύονται αλλά θεωρούνται ταμπού ακόμη. Θεωρείται ταμπού μια γυναίκα να θηλάζει δημόσια, να ορίζει η ίδια το σώμα της, να αμοίβεται εξίσου με τους άνδρες. Άλυτα παραμένουν και πιο σύνθετα ζητήματα. Ζητήματα που αφορούν την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών και πολλά άλλα. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει βούληση από όλους για να τεθούν στο κέντρο της συζήτησης τα δικαιώματα και οι ανάγκες της κάθε γυναίκας, της νέας, της άνεργης, της συνταξιούχας, της εργαζόμενης, της αγρότισσας, της μετανάστριας, της φοιτήτριας, της γυναίκας που προσφέρει στα γράμματα, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στην επιστήμη˙ της γυναίκας που είναι θύμα βίας σωματικής, οικονομικής και κοινωνικής. Χρειάζεται να υπάρξει βούληση από όλους να συζητήσουμε και να προωθήσουμε προοδευτικό εκσυγχρονισμό των νόμων και των κοινωνικών αντιλήψεων έναντι της γυναίκας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη εργαζόμαστε μαζί με την ΠΟΓΟ για την προώθηση τους. Στόχος μας είναι η προσπάθεια μας να αναβαθμιστεί και να καταστεί πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό και θέλουμε να ακούσουμε απόψεις, εισηγήσεις και προτάσεις από όλες εσάς γι’ αυτά τα θέματα και για όποια άλλα κρίνετε εσείς αναγκαίο.

Σας ευχαριστούμε ξανά για την παρουσία σας εδώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy