Α.Κυπριανού: Κάποιοι ανησυχούν επειδή πάμε σε λύση ομοσπονδίας

Κάποιοι ανησυχούν όχι επειδή υπάρχει εξέλιξη στο Κυπριακό, αλλά επειδή πάμε σε λύση ομοσπονδίας, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ , ζητώντας από όλα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο θέμα αυτό, αλλά και να πουν πως μπορούμε να πετύχουμε λύση που να προνοεί ενιαίο κράτος.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Άντρος Κυπριανού τόνισε συνέστησε υπομονή σε όσους προβαίνουν σε επικρίσεις μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Ζήτησε από τα κόμματα να παραμείνουν προσηλωμένα σε όσα συμφωνήθηκαν με την Τ/κ και τη διεθνή κοινότητα από το 1997.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακκιντζί χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι αναμειγνύονται περισσότερο στη διαπραγμάτευση οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων και ότι οι διαπραγματευτές θα προετοιμάζουν τα ζητήματα που θα συζητούνται.

Επίσης πρόσθεσε, εάν είναι σωστές οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι θετικό ότι ο πρόεδρος πήρε τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ  για να διαπιστωθεί που συμφωνούν  και που διαφωνούν για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Ο κύριος Κυπριανού τόνισε πρέπει να αξιοποιηθούν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ για να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις καθώς μπορούν να βοηθήσουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία της λύσης.

Πολλές διαστρεβλώσεις μαζεμένες πρώτη φορά άκουσε..

 

     ΤΑ ΜΟΕ που ανακοινώθηκαν κινούνται και προς την ορθή κατεύθυνση και μπορούν να διευρυνθούν, ωστόσο τα δύσκολα είναι στην ουσία της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο κ.Σιζόπουλος συνέστησε προσοχή για τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία σε αυτή τη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται προσοχή αλλά και αισιοδοξία καθώς οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι προσεγμένες γιατί είμαστε η αδύνατη πλευρά διαπραγματευτικά.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ζήτησε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει τα κόμματα ποιες είναι οι προηγούμενες συγκλίσεις και ποιες οι νέες στο Κυπριακό.

Επανέλαβε ότι η εκλογή Ακκιντζί αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ωστόσο από μόνη της δεν μπορεί να καθορίσει και να δώσει λύση στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού, καθώς όλα εξαρτώνται από την Τουρκία.

Επανάλαβε επίσης τη θέση του για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης στο Κυπριακό.

Ο κ.Σιζόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι η ΕΔΕΚ δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση για το κατά πόσο θα συμμετέχει στις συναντήσεις με τα τ/κ κόμματα, αλλά ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει προβληματισμός και διάλογος για το θέμα.

 

     Το ΔΗΚΟ αναμένει ενημέρωση από τον πρόεδρο της δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πριν τοποθετηθεί επί της ουσίας, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος.

Χαρακτήρισε θετικά τα ΜΟΕ που ανακοινώθηκαν, ειδικά όσον αφορά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ωστόσο πρόσθεσε το ΔΗΚΟ θέλει να ενημερωθεί για τα άλλα ΜΟΕ που προωθούνται όπως για παράδειγμα για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας απέφυγε να βάλει στα ΜΟΕ την πρόταση για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Σε αυτή τη φάση, είπε ο κ.Παπαδόπουλος, αναμένεται η ανταπόκριση της άλλης πλευράς και παρόλο που ο κος Ακκιντζί είναι διαφορετικός από τον Ντερβίς Έρογλου θα πρέπει να αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να συνεχίσει τις υποχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα και επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί με τις συγκλίσεις όπως καταγράφονται στο έγγραφο Ντάουνερ, το ανακοινωθέν του Φεβράρη του 2014 και τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy