Α. Κυπριανού και Στ. Κοντονής συζήτησαν χθες την κατάσταση στο Κυπριακό

Την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό συζήτησαν, χθες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας Σταύρο Κοντονή, με τους δύο άνδρες να αναφέρονται στην ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αποτροπή των τουρκικών σεναρίων για διχοτόμηση.

 

Ο κ. Κοντονής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επισκέφτηκε τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ και συναντήθηκε με τον Άντρο Κυπριανού, τον οποίο, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε «έναν ακριβό σύντροφο και έναν πολύ καλό φίλο». Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι μετέφερε στον Υπουργό τις θέσεις του ΑΚΕΛ γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό, ενώ άκουσε και τις απόψεις του κ. Κοντονή γύρω από το θέμα. «Έχω εκφράσει την έντονη μας ανησυχία για το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο υπάρχει στο Κυπριακό και για την ανάγκη, αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να καταβληθεί έντονη προσπάθεια να υπάρξει επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και του άτυπου εγγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, όπως είπε. Σκοπός είναι, «εάν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, να καταλήξουμε σε συμφωνία».

 

Αλλιώς, είπε, να διαφανεί ότι ακεραία την ευθύνη για το τυχόν αδιέξοδο το οποίο θα προκύψει, θα φέρει η τουρκική πλευρά. Ο Α. Κυπριανού διαβίβασε επίσης την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι «από τουρκικής πλευράς γίνονται σκέψεις για εγκατάλειψη του συμφωνημένου πλαισίου, για προώθηση λύσης στη βάση δύο χωριστών κρατών», οι οποίες, όπως είπε φαίνεται ότι κυκλοφορούν και στην ε/κ κοινότητα.

 

Επανέλαβε, δε, ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί μια τέτοια εξέλιξη. Ευχαρίστησε τέλος την ελληνική κυβέρνηση, σήμερα αλλά και διαχρονικά, καθώς και τον ελληνικό λαό, για τη στήριξη στην προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «αποτελούν το βασικότερο στήριγμα σε αυτό τον αγώνα». Από την πλευρά του ο κ. Κοντονής είπε ότι ενημερώθηκε αναλυτικά για τα τεκταινόμενα στο εθνικό θέμα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων όσον αφορά το σημείο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

 

«Πρέπει να διεκδικηθεί η επανένωση της Κύπρου και να ακυρωθούν τα σενάρια -τα οποία προέρχονται από την Τουρκία- της μόνιμης διχοτόμησης της Κύπρου», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα είναι καταστροφικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον κυπριακό λαό. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει όλοι να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επανένωσης, ούτως ώστε να προκύψει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy