Α. Κυπριανού: Πολύ γενικές σκέψεις από ΥΠΟΙΚ – Δεν υπάρχει πρόταση για ΜΕΔ

«Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση και όχι των πολιτικών κομμάτων. Αυτή έχει εκλεγεί για να κυβερνήσει τον τόπο. Πρέπει να καταθέσει πρόταση»

Το ΑΚΕΛ έχει την καλή διάθεση να συνεργαστεί με όλους και με την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος τόνισε ωστόσο πως θα πρέπει να έχουν όλοι την ίδια φιλοσοφία.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη σημερινή σύσκεψη αρχηγών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι αν συμφωνήσουν στη φιλοσοφία το κόμμα του είναι έτοιμο να λειτουργήσει συλλογικά και να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, για προσθέσει πως έχει ξεκαθαρίσει πως το ΑΚΕΛ επιμένει στην προστασία της κυρίας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης για άτομα τα οποία εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνεια τους και λόγω της οικονομικής κρίσης, λόγω αποφάσεων άλλων, βρέθηκαν εκτεθειμένοι και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

«Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προστατευτούν. Και η κύρια κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη. Δεν θα δεχτούμε να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες για μια ακόμα φορά θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τις τράπεζες φορτώνοντας τις όποιες συνέπειες στους ώμους των πολιτών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να λειτουργήσουμε συλλογικά στην προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις», είπε ο κ. Κυπριανού.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού «τα δάνεια μαζί με το κυπριακό είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο τόπος και ο λαός μας», προσθέτοντας ότι «παρόλο το success story που προβλήθηκε τα τελευταία χρόνια είναι προφανές πως το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας, που ήταν και τότε και εξακολουθεί να παραμένει και σήμερα ο τραπεζικό τομέας, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και δυσκολίες».

«Έχουμε την καλή διάθεση», είπε, «να συνεργαστούμε με όλους με την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι θα πρέπει να έχουμε όλοι την ίδια φιλοσοφία. Ποιους θέλουμε να προστατέψουμε και σε ποιους θα στραφούμε για να ασκήσουμε πιέσεις έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα δάνεια. Εάν συμφωνήσουμε στη φιλοσοφία εμείς είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε συλλογικά και να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το πλαίσιο των προτάσεων που έχουν διαμορφωθεί και βρίσκονται υπό επεξεργασία τη δεδομένη στιγμή, ο κ. Κυπριανού απάντησε δεν έχουν μπροστά τους απολύτως καμιά πρόταση.

Σημείωσε πως «ο Υπουργός Οικονομικών έχει αναφέρει κάποιες σκέψεις πολύ γενικές», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να δούμε το συγκεκριμένο πλαίσιο για να συζητήσουμε».

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να ετοιμάσει ένα πλαίσιο, το οποίο να καταθέσει και να ανταλλάξουμε απόψεις», για να προσθέσει ότι «αν η φιλοσοφία μας ικανοποιεί, θα συζητήσουμε και τις λεπτομέρειες».
 
Συνέχισε λέγοντας πως «είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση και όχι των πολιτικών κομμάτων». «Αυτή», είπε, «έχει εκλεγεί για να κυβερνήσει τον τόπο. Πρέπει να καταθέσει πρόταση. Εμείς καταθέσαμε κάποιες αρχές. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση».

Σε ερώτηση αν έχει οριστεί ημερομηνία για το ποτέ θα συνέλθουν ξανά, είπε πως ο ΥΠΟΙΚ έχει πει ότι περίπου σε μια εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών θα ετοιμάσει την πρόταση της κυβέρνησης, θα τη στείλει στα κόμματα και θα συγκληθεί και η σύσκεψη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy