Α.Τσίπρας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη και λιγότερη δημοκρατία, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βαλέτα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι η επικείμενη Σύνοδος της Ρώμης είναι ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό και αλλαγή πορείας, εν μέσω κρίσιμων εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για τις αυξημένες προκλήσεις από την Τουρκία, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δίκαιά της και ξεκαθαρίζοντας ότι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν στο Αιγαίο, ελπίζοντας ότι το μήνυμα θα ληφθεί και από την άλλη πλευρά.

“Η Ευρώπη εκτός από τις μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική, την οικονομική, την κρίση ασφάλειας που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια, έχει να διαχειριστεί και κάποια σοκ που έχει πάθει εξαιτίας της απόφασης της ΜΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ εξαιτίας της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής εξαιτίας της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο της πολυετούς Ατλαντικής Συμμαχίας όπου πλέον βλέπουμε από την πλευρά των ΗΠΑ μια αλλαγή στάσης,” είπε.

Αυτές τις προκλήσεις, υπέδειξε, θα πρέπει να τις διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα. “Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει και δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξουδετερώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη ως έννοια και ως όραμα, δε μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, δε μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη δημοκρατία. Να αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά όργανα σε κλειστές πόρτες το μέλλον των λαών”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, “η Σύνοδος της Ρώμης είναι μια ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός και μια αλλαγή πορείας. Ωστόσο, δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα. Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, που θα καθορίσουν την πορεία της και νομίζω ότι αυτές οι εξελίξεις και οι προκλήσεις τις οποίες περιέγραψα μπορεί να είναι είτε μια αφορμή για μια νέα πορεία, να αναλάβει η Ευρώπη με αυτοπεποίθηση το νέο ρόλο της στο διεθνές στερέωμα και να διατηρήσει την ενότητά της, είτε αν δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής ατζέντας μπορεί να βρεθεί και σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα”.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι “κουβεντιάσαμε για την ανάγκη να τηρηθεί το Διεθνές δίκαιο τόσο όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, όσο και σε ό,τι αφορά και τα θέματα ασφάλειας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”.

Αναφερόμενος στις πιο πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, είπε ότι υπάρχει μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητά στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας. “Θέλω να δώσω ένα σαφές μήνυμα. Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά και ας μη ξεχνάμε, τα Ελληνικά σύνορα είναι τα Ευρωπαϊκά σύνορα”, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

“Και θέλω να είμαι σαφής”, διευκρίνισε: “Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητας της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς και η αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στον διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Εκεί θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα αυτό θα ληφθεί και από την άλλη πλευρά”.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα ποια ήταν η αντίδραση των Ευρωπαίων, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι “η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας δείχνει κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς σε όλα τα θέματα. Τόσο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας και νομίζω ότι ο μεγάλος σύμμαχος στο τελευταίο είναι η εξαιρετικά θετική υπέρβαση των οικονομικών στόχων από την πλευρά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy