Α. Τσίπρας:Λύση στη βάση της ΔΔΟ και εντός του πλαισίου Γκουτέρες

Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει μια λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), και εντός του πλαισίου που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν έτσι ώστε να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε, όπως και κατά τις δηλώσεις του στο Προεδρικό, στα δημοψηφίσματα του 2004 λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν αποδεχτεί τη λύση ενώ οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν.  Σημείωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι «μητέρες πατρίδες» και εγγυήτριες στην Κύπρο και πως θέλουν και οι δύο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που αποχώρησε από τη διαδικασία, και είπε ότι, κατά την άποψή του, υπάρχουν θέματα που χρησιμοποιούνται διαχρονικά ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να μην καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. 

Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στους δημοσιογράφους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανήλθε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι 43 χρονών, και πως από τότε που θυμάται τον εαυτό του υπάρχει εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. «Όμως αυτό συμβαίνει γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης και ανέφερε ότι αν είχε εφαρμοστεί το Σχέδιο Ανάν αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν στρατοί στο νησί. 

 

 


 

Δημόσια αντιπαράθεση Παυλόπουλου – Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ελλάδα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν παρουσιάζει κενά και δεν χρειάζεται επικαιροποίηση ούτε αναθεώρηση.

Live απο ΕΡΤ

• Χρειάζεται επικαιροποίηση, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ήταν η απάντηση του τούρκου προέδρου.

• Παυλόπουλος και Ερντογάν τάχθηκαν υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

• Την επιθυμία του για να βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδα συνεννόησης εξέφρασε στον τούρκο πρόεδρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι να βρεθεί οδός συνεννόησης και να χτιστούν γερά θεμέλια στις σχέσεις στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

• Πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο σημείο του ποτηριού και χρειάζεται να οικοδομηθούν οι συνομιλίες σε αυτό το μέρος του ποτηριού, απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Οι δύο λαοί, πρόσθεσε, έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμεριστούν όσοι έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές και οι οποίοι προκαλούν προβλήματα. Είπε επίσης ότι η Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιά τα εδάφη μιας άλλης χώρας.

• Τροποποίηση ή επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν είναι στην ατζέντα της Άγκυρας αυτή τη στιγμή, σχολίασε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, έπειτα από το διάλογο μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλου, τονίζοντας ωστόσο ότι τίθεται θέμα εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάνης, στη Δυτική Θράκη και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

 


 

Την επιθυμία του για να βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδα συνεννόησης εξέφρασε στον τούρκο πρόεδρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Τασσόμενος υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εντάσεις στην περιοχή το τελευταίο διάστημα, όπως και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις στις διαφορές. Χαρακτηρίζοντας ιστορική την πρόσκληση αλλά και την επίσκεψη, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι να βρεθεί οδός συνεννόησης, τονίζοντας ότι ο ίδιος ως μηχανικός, θεωρεί ότι πρέπει να χτιστούν γερά θεμέλια στις σχέσεις στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας των δύο χωρών.

Διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πάντα υπήρχαν και υπάρχουν, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να βρίσκονται συγκλίσεις και οι διαφορές να διατυπώνονται με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς προκλήσεις και με σεβασμό στην άλλη άποψη.

Εξέφρασε την πίστη ότι αν αυτό γίνει κατορθωτό, τότε η επίσκεψη Ερντογάν δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα ανοίξει κι ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνηση του προς τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο σημείο του ποτηριού και χρειάζεται να οικοδομηθούν οι συνομιλίες σε αυτό το μέρος του ποτηριού.

Οι δύο λαοί, πρόσθεσε, έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμεριστούν όσοι έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές και οι οποίοι προκαλούν προβλήματα.

Η Τουρκική Δημοκρατία, ανέφερε ο κ. Ερντογάν ποτέ δεν εποφθαλμιά τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Οι δύο λαοί συνυπήρξαν και έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και γι’ αυτό υπάρχουν ομογενείς και στις δύο χώρες. Ευχήθηκε να μην είχαν διαπραχθεί τα παλαιότερα λάθη που οδήγησαν στις αποχωρήσεις ελλήνων πολιτών από την Τουρκία.

Υπάρχουν περιθώρια, κατέληξε, για να στηθούν γερά θεμέλια αν υπάρξει κοινή λογική και κοινή ρητορεία μεταξύ των δύο χωρών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy