Α.Βύρας: Υλοποίηση έργων στη Λάρνακα

Προχωρούν οι διαδικασίες για υλοποίηση έργων στη Λάρνακα και οι εργασίες για ορισμένα από αυτά, όπως η ανάπλαση της ενορίας του Αη Γιάννη και η ανακαίνιση της παλαιάς Λέσχης, υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν εντός του 2018.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, «αναμένεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα προκηρυχθούν οι προσφορές για ανάπλαση της ενορίας του Αη Γιάννη», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως «σύντομα θα ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, ώστε τους πρώτους μήνες του 2018 να προκηρυχθούν οι προσφορές για την αναδιαμόρφωση της συγκεκριμένης ενορίας».

Ο κ. Βύρας εξήγησε ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε «αφορά το κόστος υπογειοποίησης των υπηρεσιών της Αρχής Ηλεκτρισμού, Αρχής Τηλεπικοινωνιών και της Υδατοπρομήθειας, οι οποίες αρνούνται να το καταβάλουν. Ωστόσο γίνονται κάποιες σκέψεις όπως οι νέες εγκαταστάσεις των υπηρεσιών αυτών να τοποθετηθούν υπέργεια και όχι υπόγεια, αφού στην ενορία του Αη Γιάννη υπάρχουν στο υπέδαφος πάρα πολλές αρχαιότητες».

Πρόσθεσε ότι «το έργο ανάπλασης της ενορίας του Αη Γιάννη εκπονήθηκε από τον οίκο Πολυτία Αρμός, αφού προηγουμένως οι μελετητές ζήτησαν κι έλαβαν υπόψη τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής. Το έργο θα αφορά την αναδιαμόρφωση του ιστορικού πυρήνα της ενορίας και εκτός από την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, θα γίνει ανακατασκευή του οδοστρώματος στους παρακείμενους δρόμους, κατασκευή πεζοδρομίων, τοπιοτέχνιση, φύτευση πρασίνου και δέντρων, εγκατάσταση κατάλληλης οδικής σήμανσης και δημιουργία χώρων στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης αναπαλαίωση κτιρίων και μνημείων, ενώ σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας «στόχος του έργου είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής καθώς και η ανάδειξη και προβολή της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της ενορίας. Για πρώτη φορά ο Δήμος Λάρνακας συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του 2018 κονδύλι ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για το συγκεκριμένο έργο».

Οσον αφορά την Πλατεία Ζουχούρη, ο κ. Βύρας είπε ότι το έργο αφορά «εξωραϊσμό της υφιστάμενης στεγασμένης δημοτικής αγοράς και δημιουργία είκοσι περίπου υποστατικών στον περίκλειστο υπαίθριο χώρο. Επίσης, τα υποστατικά τα οποία λειτουργούν εδώ και χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο θα βελτιωθούν και θα χρησιμοποιηθούν για στέγαση επαγγελματιών που ασκούν παραδοσιακά κυπριακά επαγγέλματα, ενώ θα δημιουργηθούν και ορισμένοι χώροι αναψυχής».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «σε πέντε περίπου χρόνια από σήμερα ο ιστορικός πυρήνας της Λάρνακας δεν θα έχει καμιά σχέση με τη τωρινή του εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, θα αποτελείται από τη νέα δημοτική αγορά, τη βελτιωμένη υφιστάμενη στεγασμένη αγορά και την πλατεία Ζουχούρη, έργα τα οποία αναμένεται να αναθερμάνουν την εμπορική και τουριστική κίνηση της πόλης και να δέσουν αρμονικά με τη γνωστή λαϊκή γειτονιά της Λάρνακας».

Ερωτηθείς για την ανακαίνιση της Παλαιάς Λέσχης, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Πιερίδη, ο Ανδρέας Βύρας είπε ότι το συγκεκριμένο έργο «κοστολογείται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. Τα προκαταρκτικά τελικά σχέδια έχουν υποβληθεί και το έργο προχωρεί στη φάση της έκδοσης πολεοδομικής άδειας, ενώ στη συνέχεια θα εκδοθεί άδεια οικοδομής και θα γίνουν γνωστοί οι όροι προσφορών».

Σημείωσε ακόμα ότι «το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2018 και οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 12 – 18 μήνες. Στο νεοκλασικό κτήριο που στεγαζόταν παλιά η τοπική Λέσχη, αναμένεται να στεγαστούν στο μέλλον καλλιτέχνες της Λάρνακας, καθιστώντας τη Λέσχη σημείο κατατεθέν για την τέχνη και τον πολιτισμό, με εργαστήρια, εκθεσιακούς χώρους και χώρο πραγματοποίησης δρώμενων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy