Αδέσποτα σκυλιά

Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου*

Το πρόβλημα με την εγκατάλειψη σκύλων σε γειτονιές, πάρκα, έξω από σχολεία και σπίτια, δίπλα σε καταστήματα και πλατείες, έχει πάρει τον τελευταίο καιρό ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δήμοι και κοινότητες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Καθημερινά δημότες απαιτούν από την Τοπική Αρχή απομάκρυνση σκύλων που μπαίνουν στις αυλές τους ή συμπεριφέρονται επικίνδυνα. Τι λοιπόν πρέπει να κάνουν οι Τοπικές Αρχές; Πολλοί από εμάς στέλνουμε εργάτες που προσπαθούν να τους συλλάβουν τοποθετώντας τους σε κλούβα. Οι εργάτες όμως δεν είναι ειδικευμένοι στη σύλληψη αδέσποτων σκύλων. Τι γίνεται αν ένας σκύλος δαγκώσει ένα εργαζόμενο; Τι γίνεται τώρα όταν ένας εγκαταλελειμμένος σκύλος δαγκώσει κάποιον ανυποψίαστο πολίτη;

Διαστάσεις έχει πάρει και το πρόβλημα με τη συντήρηση, υιοθέτηση ή εκτροφή σκύλων μέσα σε σπίτια και διαμερίσματα. Υπάρχει σοβαρό, σοβαρότατο πρόβλημα, αφού σε πολλά σπίτια -ακόμα και σε διαμερίσματα- φιλοξενούνται 3 και 4 ή και περισσότερα σκυλιά. Τι γίνεται όταν τα σκυλιά αντιληφθούν ένα περαστικό ή ένα γάτο να περνά από κοντά τους; Ξεκινούν τα γαβγίσματα, τα οποία ως επιδημία συνεχίζουν και οι γειτονικοί σκύλοι προκαλώντας ένα πανδαιμόνιο. Δυστυχώς, καμιά νομοθεσία δεν υπάρχει που να απαγορεύει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με την εκτροφή ή συντήρηση σκύλων σε σπίτια ή διαμερίσματα.

Δικαιολογημένη η αγανάκτηση πολλών δημοτών όταν βλέπουν περιπλανώμενα μεγαλόσωμα τετράποδα να κυκλοφορούν στη γειτονιά τους ή πάλι να μπαίνουν στις αυλές τους.

Μπορεί να αγαπάμε και να φροντίζουμε πολλοί από εμάς τα σκυλιά, αλλά δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από πολίτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για επιθέσεις σκύλων σε ανυποψίαστους περαστικούς. Τέτοια περιστατικά είχαμε με αποτέλεσμα από τη μια να ταλαιπωρούνται σωματικά αλλά και ψυχικά άνθρωποι, αλλά και από την άλλη να σέρνονται στα δικαστήρια οι Τοπικές Αρχές που μπορεί σε τίποτα να μην έφταιξαν, αλλά ο κόσμος απαιτεί να προστατευτεί. Πολλές φορές οι δημότες τηλεφωνούν να καταγγείλουν ένα περιστατικό στην Αστυνομία και η Αστυνομία με τη σειρά της προτρέπει τους διαμαρτυρόμενους να αποταθούν στον οικείο κοινοτάρχη ή δήμαρχο, ωσάν και αυτοί έχουν το μαγικό τρόπο για να επιλύσουν  το πρόβλημα. Δεν είναι σωστό όμως η Αστυνομία να στέλνει  τους διαμαρτυρόμενους στους οικείους κοινοτάρχες ή δημάρχους και αυτοί με τη σειρά τους να στέλνουν τους διαμαρτυρόμενους στην Αστυνομία. Οι τελευταίοι που φταίνε για την κατάσταση είναι βέβαια οι απλοί πολίτες ή οι επηρεαζόμενοι πολίτες.

Τα καταφύγια είναι λύση; Τι κάνουμε σήμερα ως Τοπική Αρχή; Τρέχουμε όταν μας τηλεφωνήσουν να πάμε να συλλάβουμε τα εγκαταλελειμμένα, τα οποία θα οδηγήσουμε στα καταφύγια σκύλων. Εκεί πληρώνουμε ως δήμοι ένα χρηματικό ποσό για τη φύλαξή τους για δύο βδομάδες μέχρι που να βρεθεί, αν βρεθεί, ο κάτοχός τους ή αν βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται αν αναλογισθεί κάποιος τον μεγάλο αριθμό των εγκαταλελειμμένων σκύλων γίνεται για τις Τοπικές Αρχές δυσβάσταχτο. Επομένως τα καταφύγια δεν είναι ιδανική λύση αλλά μια αναγκαιότητα στις μέρες μας.

Θα πρέπει επιτέλους τα διάφορα νομοσχέδια και κανονισμοί που διέπουν την προστασία και ευημερία των σκύλων να προωθηθούν και να κατατεθούν ενώπιον της Βουλής για έγκριση. Η διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου γύρω από τα εγκαταλελειμμένα  ζώα θα πρέπει από τη μια να τιμωρεί όσους ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα ζώα τους, αλλά και από την άλλη να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας των ζώων.

* Δήμαρχος Γερίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy