Αδιαφορία παρά τα διαβήματα του δημάρχου Λάρνακας για κατεδάφιση

Ασυγκίνητη η κυβέρνηση από το έκτρωμα…

 

Την αδιαφορία της κυβέρνησης ακόμα και για ένα απλό έργο κατεδάφισης παλιών υποστατικών εισπράττει ο Δήμος Λάρνακας. Πρόκειται για την υπόθεση της βιοτεχνικής περιοχής Παμπούλας, στο κέντρο της πόλης, στην οποία εγκαταλελειμμένα βιοτεχνικά υποστατικά δημιουργούν μια εκτρωματική εικόνα για τη Λάρνακα.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλεπάλληλα διαβήματα του δημάρχου Ανδρέα Βύρα προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που είναι ιδιοκτήτης του χώρου, για άμεση κατεδάφιση των παλιών υποστατικών και καθαρισμό της περιοχής, πέφτουν στο κενό.

\Τα υποστατικά αυτά βρίσκονται σε πάροδο της λεωφόρου Μακαρίου και είναι περικυκλωμένα από πυκνοκατοικημένη, αλλά και εμπορική περιοχή. Ενώ έμειναν κενά μετά από εξώσεις των ενοίκων, παραμένουν στην περιοχή φθαρμένα, σε άθλια κατάσταση, προκαλώντας την οργή των περιοίκων. Η πρώτη επιστολή του Α. Βύρα στο υπουργείο με παράκληση για άμεση κατεδάφιση στάλθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017, ωστόσο 8 μήνες μετά δεν υπάρχει καμία σαφής απάντηση από τη διεύθυνση του υπουργείου.

Για την ακρίβεια, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού απάντησε τον περασμένο Μάιο ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν μπορεί να αναλάβει την κατεδάφιση με δικά του μέσα. Ως εκ τούτου, οι εργασίες θα γίνουν με προκήρυξη διαγωνισμού και ανάθεση, κάτι που τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2018, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση. Οι αόριστες υποσχέσεις όμως δεν αρκούν για τον Δήμο Λάρνακας.

Ο δήμαρχος επανήλθε με νέα επιστολή στις 28 Ιουλίου 2017, ενημερώνοντας το υπουργείο ότι υπάρχουν συνεχή και έντονα παράπονα από τους περιοίκους της “Παμπούλας”, οι οποίοι θέτουν θέμα δημόσιας ασφάλειας, υγείας αλλά και οχληρίας. Ο κ. Βύρας ζήτησε από τον Ιούλιο σαφή ενημέρωση από την κυβέρνηση για τον ακριβή χρόνο κατεδάφισης και καθαρισμού του χώρου, ώστε να ενημερωθούν οι παραπονούμενοι τονίζοντας ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν μπορεί να καθυστερήσει πέρα από τις αρχές του 2018.

Ο δήμαρχος Λάρνακας έχει μεταφέρει ολοκληρωμένη εικόνα της απαράδεκτης κατάστασης στο υπουργείο επισημαίνοντας ότι μετά τις εξώσεις παραμένουν στο χώρο κενά υποστατικά τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών επειδή είναι ετοιμόρροπα, έχουν καταστεί εστίες μόλυνσης και συνάμα είναι εύκολα προσβάσιμα. Από τον Ιούλιο και την τελευταία επιστολή Βύρα όμως, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από το υπουργείο.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy