Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στην απεργία

Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό και δεν είναι διαπραγματεύσιμο, αναφέρει σε δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για το θέμα του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

“Από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Φ. Πηλίδη”, σημειώνει ο κ. Κυρίτσης “επανέρχεται ξανά το θέμα της ποινικοποίησης του δικαιώματος της απεργίας στις λεγόμενες ουσιώδεις υπηρεσίες”.

“Στη δήλωση του ο κ. Νεοφύτου αναφέρεται στην ανάγκη «ρύθμισης» των απεργιών. Υπενθυμίζουμε, τόσο στον κ. Νεοφύτου, όσο και στον κ. Πηλίδη ότι ρύθμιση αυτού του θέματος έχει γίνει από το 2004 ως αποτέλεσμα κοινωνικής συμφωνίας η οποία έχει την υπογραφή των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, των εργοδοτικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένου και του ΚΕΒΕ και της κυβέρνησης και η οποία συμφωνία έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων”, αναφέρει ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Άρα, σημειώνει, όταν ο κ. Αβέρωφ μιλά για «ρύθμιση» εννοεί σαφώς, ποινικοποίηση της απεργίας και απλά δυσκολεύεται να το εκφράσει.

“Εμάς δεν μας εκπλήσσει όταν το κατεξοχήν συντηρητικό νεοφιλελεύθερο κόμμα αυτού του τόπου, ταυτίζεται με τους εργοδοτικούς συνδέσμους σε τέτοια ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων”, προστίθεται.

“Η ιστορία λέει ότι με αυταρχισμούς, δικαστήρια και διατάγματα δεν αντιμετωπίζονται οι αγώνες των εργαζομένων. Το θέμα της ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες έχει λήξει από το 2004 όπου η λογική της ποινικοποίησης απορρίφθηκε και αποσύρθηκε”, σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.

Όποιος προσπαθεί να επαναφέρει αυτό το θέμα ξανά, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες όπου οι εργασιακές σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι εκρηκτικές λόγω της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, καταλήγει, αναλαμβάνει και την πολιτική και κοινωνική ευθύνη που είναι τεράστια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy