Άδειασε Αναστασιάδη ο Υπουργός Υγείας για την επέκταση του Νοσ. Λ/κας

Τρία χρόνια συμβόλαιο και τρία χρόνια καθυστερήσεις!

Η σκανδαλώδης ανικανότητα της κυβέρνησης, αλλά και η αναξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά χθες στη συζήτηση στη Βουλή για το έργο της επέκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας για το οποίο άλλη μια δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδεικνύεται επιταγή χωρίς αντίκρισμα.

Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ανέγερση της νέας πτέρυγας συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπή Μεταφορών και Έργων της Βουλής με πρωτοβουλία των βουλευτών της επαρχίας Λάρνακας οι οποίοι με έκπληξη άκουσαν τον Υπουργό Υγείας στην ουσία να αδειάζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σε επίσκεψή του στο εργοτάξιο το περασμένο καλοκαίρι, είχε δεσμευτεί ότι η καινούργια πτέρυγα θα παραδιδόταν τον Απρίλη του 2018. Αυτό όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά το έργο βρίσκεται και πάλι σε στασιμότητα και ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί. Ο Υπουργός Υγείας πάντως, ομολόγησε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι πιστεύει πως το έργο δεν θα παραδοθεί ούτε καν τον Απρίλη του 2019, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εάν η εκτίμηση του υπουργού επαληθευτεί, σημαίνει ότι ένα έργο το οποίο ξεκίνησε με αρχικό χρονοδιάγραμμα τριών χρόνων παρουσιάζει καθυστέρηση άλλων τόσων χρόνων, κάτι που δείχνει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του συμβολαίου. Στη χθεσινή συνεδρία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επιβεβαιώθηκε ότι επικρατεί ένα αλαλούμ ανάμεσα στο κράτος και τον εργολάβο, κάτι που συμβαίνει από την πρώτη μέρα έναρξης εργασιών.

Οι οικονομικές διαφορές ανάμεσα στην εργοληπτική εταιρεία και το κράτος παραμένουν ανεπίλυτες και οι δύο πλευρές αναλώθηκαν σε νομικίστικες αντεγκλήσεις για ποσά που οφείλει το κράτος στην εταιρεία. Στη μέση αυτής της ασυνεννοησίας βρίσκεται η Λάρνακα, οι ασθενείς και το κοινό που ταλαιπωρούνται, κάτι που τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος μαζί με τη βουλευτή Λάρνακας Ευανθία Σάββα κατακεραύνωσαν τους χειρισμούς και του κράτους και της εταιρείας.

Οι δύο βουλευτές, σε κοινή τους δήλωση, κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει επικείμενης επίσκεψής του στη Λάρνακα για εξέταση εξαγγελθέντων έργων, να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα. “Οι αγκυλώσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και η διελκυστίνδα ανάμεσα στον εργολάβο και το κράτος δεν μας αφορά.

Η Λάρνακα απαιτεί άμεσα την ολοκλήρωση του έργου. Για το καλό των ασθενών που ταλαιπωρούνται, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, από τη σημερινή προβληματική κατάσταση στο Νοσοκομείο της Λάρνακας”, τονίζουν οι δύο βουλευτές Λάρνακας του ΑΚΕΛ, οι οποίοι κάλεσαν τον Πρόεδρο να αποφύγει την επανάληψη ανυπόληπτων δεσμεύσεων. Το έργο της επέκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας παραδόθηκε έτοιμο με κονδύλια στους προϋπολογισμούς από την κυβέρνηση Χριστόφια στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, η οποία όμως αποδείχθηκε εντελώς ανεπαρκής στη διεκπεραίωση του συμβολαίου.

Οι εργασίες έπρεπε κανονικά να αρχίσουν τον Σεπτέμβρη του 2013 και να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβρη του 2016, αλλά το χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε λόγω συνεχών οικονομικών διαφορών ανάμεσα στο κράτος και τον εργολάβο.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy