Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, τελειώνει και ο χρόνος στην κλεψύδρα

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις οδεύουν οι εργαζόμενοι στη Συνεργατική

Σε αδιέξοδο περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ενώ άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά πλέον τα χρονοδιαγράμματα, αφού στις αμέσως επόμενες μέρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι θα παραμείνουν ώστε να γίνει η επιλογή των 1.100 οι οποίοι θα μεταφερθούν στην Ελληνική και αυτών οι οποίοι θα μεταφερθούν στον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της ΣΚΤ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων έληξε χωρίς αποτέλεσμα, ενώ δεν καθορίστηκε ούτε νέο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίθετα οι πληροφορίες από τη ΣΚΤ είναι ότι η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς στην ανακοίνωση του σχεδίου χωρίς τη συγκατάθεση των συντεχνιών, κάτι το οποίο εάν γίνει θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Επίσης οι συντεχνίες (ΠΕΟ-ΣΕΚ-ΠΑΣΥΔΥ) ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι σήμερα στις 11:30 π.μ. θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρία στα γραφεία της ΠΕΟ προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα, χωρίς να αποκλείεται η λήψη απεργιακών μέτρων. Το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις οφείλεται κυρίως στη ΣΚΤ η οποία κατά τη χθεσινή συνάντηση επέμεινε στην πρότασή της για κατώτατο όριο στις αποζημιώσεις τις 20 χιλ. ευρώ και ανώτατο τις 170 χιλ. ευρώ. Επίσης η ΣΚΤ ούτε χθες ήταν σε θέση να ενημερώσει τους εργαζόμενους πώς θα λειτουργεί ο Φορέας και ποια καθήκοντα θα αναλάβουν όσοι θα παραμείνουν.

Ακόμη δεν κατατέθηκε ούτε η λίστα των υποκαταστημάτων τα οποία θα συνεχίσουν τις εργασίες τους με το νέο σχήμα της Ελληνικής. Το μόνο θετικό το οποίο προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι η ΣΚΤ εξασφάλισε την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών ότι οι αποζημιώσεις οι οποίες θα παραχωρηθούν δεν θα υπόκεινται σε φορολογία, κάτι το οποίο εφαρμόστηκε σε όλα τα προηγούμενα σχέδια εθελούσιας εξόδου όλων των τραπεζών.

Συνάντηση με Ελληνική Εν τω μεταξύ πριν τη σημερινή σύσκεψη για ανασκόπηση της κατάστασης οι συντεχνίες θα έχουν συνάντηση και με τη διοίκηση της Ελληνικής, όπου θα συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς των 1.100 εργαζομένων.

Οι συντεχνίες αναμένεται να ζητήσουν επίσης τη λίστα με τα υποκαταστήματα της Συνεργατικής τα οποία θα συνεχίσουν τις εργασίες τους με το νέο σχήμα, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν ενώπιόν τους όλα τα δεδομένα την ώρα που θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσο θα αποχωρήσουν.

Η Ελληνική εξετάζει το ενδεχόμενο συνέχισης των εργασιών 72 – 75 υποκαταστημάτων της ΣΚΤ, ενώ διαμήνυσε ότι από τους 1.100 εργαζόμενους οι οποίοι θα μεταφερθούν οι 800 πρέπει να είναι ταμίες και οι 300 δεύτερης γραμμής πίσω από τα ταμεία.

Το πλάνο το οποίο έχει ετοιμαστεί προνοεί ότι η μεταφορά των εργασιών θα γίνει εντός Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι θα παραμείνουν και να ξεκινήσει η επιλογή για το ποιοι θα μεταφερθούν στην Ελληνική και ποιοι στον Φορέα. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy