Αδύνατο να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ΓεΣΥ

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν, αφού προηγουμένως προηγηθεί μια σοβαρή και πλήρης αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος, ωστόσο, δεν θέλησε να προσδιορίσει χρονικά την εφαρμογή του.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός είπε: «Δεν θέλω να το προσδιορίσω χρονικά, γιατί ακριβώς το κριτήριο δεν είναι χρονικό. Είναι πότε και πόσο σύντομα μπορούμε να εξορθολογίσουμε δια της αυτονόμησης στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η πραγματική μεταρρύθμιση είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και επείγει να γίνει, να αρχίσει και να υλοποιηθεί τάχιστα. Και μόλις υλοποιηθεί αμέσως προχωρούμε με το ΓεΣΥ».

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η έναρξη της διαδικασίας της οικονομικής αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων θα γίνει με σκιώδη προϋπολογισμό άμεσα και εξέφρασε την ελπίδα να τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2016.

Η κοστολόγηση των υπηρεσιών, είπε, «και η έναρξη της διαδικασίας της οικονομικής αυτονόμησης θα πρέπει να γίνει με ένα σκιώδη προϋπολογισμό, εάν ακολουθηθεί η εισήγηση μου, από όλα τα πολιτικά κόμματα άμεσα. Το ευκταίο θα ήταν να αρχίσει από τις αρχές του χρόνου. Νομίζω ότι αν επικεντρωθούμε όλοι στο στόχο μπορεί να επιτευχθεί».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν μπορεί η αυτονόμηση να αποτελέσει ένα κομμάτι μεταρρυθμιστικό, το οποίο θα εφαρμοστεί και θα προωθηθεί αποσπασματικά».

«Για να μπορέσουν» είπε «τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι ανταγωνιστικά θα πρέπει να τιμολογήσουν τις υπηρεσίες τους , επισημαίνοντας πως «εμείς δεν το κάναμε και τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Επιπλέον, ο κ. Παμπορίδης είπε πως η μεταρρύθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι προσωπικό του στοίχημα, το οποίο ακολούθως χαιρέτισαν τα μέλη της Επιτροπής.

Νωρίτερα, ερωτηθείς κατά τη συζήτηση εντός της Επιτροπής, πότε θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι μπορεί να γίνει το 2017, μπορεί το 2018 μπορεί και αργότερα.

«Δεν γνωρίζω πότε θα εισαχθεί το ΓεΣΥ. Μπορεί το 2017, μπορεί το 2018, μπορεί αργότερα. Ούτε εμείς ξέρουμε τα χρονοδιαγράμματα», είπε.

Έκανε, επίσης, λόγο για ύπαρξη Σινικού Τοίχους μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Δεν μπορεί να εισαχθεί το ΓεΣΥ με το Σινικό Τείχος που υπάρχει μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», είπε.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι υπάρχει σημαντική συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για σειρά επεμβάσεων και εξετάσεων, με στόχο να μειωθούν οι λίστες αναμονή, σημειώνοντας πως το θέμα των λιστών αναμονής για εξέταση MRI επιλύθηκε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σε σχέση με τις αναφορές για απαράδεκτες συμπεριφορές στα δημόσια νοσοκομεία, ο Υπουργός Υγείας είπε πως υπάρχουν ικανοί γιατροί, που θα πρέπει να εξετάσουν 25 ασθενείς αλλά εξετάζουν 65, με αποτέλεσμα να εισπράττουν οι πολίτες το χειρότερο τους εαυτό.

Ο Υπουργός Υγείας εντός της Επιτροπής ανέφερε παράλληλα ότι καμία κυβέρνηση δεν άγγιξε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του τομέα της Υγείας, για να προσθέσει ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις «τα έσπρωχναν κάτω από το χαλί», αναμένοντας την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι αν δεν αντιμετωπισθούν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα στον τομέα της υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπισθούν τα καθημερινά προβλήματα των ασθενών.

Αναφερόμενος, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι κακώς έχει αυτή την ονομασία από τη στιγμή που είναι ένα κέντρο, που ανήκει στην οικογένεια του κράτους.

Σε ό,τι αφορά τον πραγματικό χρόνο προσέλευσης των ιατρών, καθώς και την πραγματική υπερωριακή απασχόληση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως οι κάρτες που πρέπει να κτυπούν οι ιατροί είναι ένα θέμα που χρονίζει και το οποίο πρέπει άμεσα να επιλυθεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια υπάρχει προϋπολογισμός για αναπτυξιακά έργα στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι οι λίστες αναμονής να απαμβλυνθούν μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέλλα Μισιαούλη, χαρακτήρισε το όραμα του Υπουργού Υγείας, για ποιοτική υπηρεσία υγείας προς όλους τους πολίτες, «άπιαστο» από τη στιγμή που το σύστημα καταρρέει.

Εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχία για το ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, για χρονοδιαγράμματα και κατάθεση νομοσχεδίων, από τον αρμόδιο Υπουργό.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της ότι το θέμα του ΓεΣΥ «ίσως οδηγηθεί στις στις ελληνικές καλένδες και να εφαρμοστεί στο τέλος της ημέρας το πολυασφαλιστικό σχέδιο υγείας».

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου χαιρέτισε το προσωπικό στοίχημα του Υπουργού Υγείας, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση του τομέα Υγείας πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Επίσης, είπε πως «πρέπει να σταματήσει η αποξήλωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τάχιστα να τεθεί σε εφαρμογή καθολικό σχέδιο υγείας».

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα, είπε ότι πρέπει να γίνει τάχιστα η αυτονόμηση των νοσοκομείων, προσθέτοντας ότι «μέχρι τότε διάφορα πρακτικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι «υπάρχουν εξαγγελίες και καλές προθέσεις, αλλά δε υπάρχουν μέτρα, που να λύνουν τα προβλήματα».

«Ο Υπουργός Υγείας είναι διατεθειμένος να σπάσει αυγά, αλλά είναι κλούβια και δεν μπορεί να γίνει ομελέτα», πρόσθεσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy