Αέρας ελευθερίας

Του Σωτήρη Βλάχου

Η πνοή ενός άλλου αέρα γίνεται αισθητή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εκατομμύρια άνθρωποι στον ευρωπαϊκό νότο σε πρώτη φάση, αμφισβητούν τη σοφία και «παντοδυναμία» της Τρόικας και των σημερινών συντηρητικών ευρωπαϊκών θεσμών, σηκώνουν το ανάστημα και αντιστέκονται.

Στην Ελλάδα, η νέα φάση διαμόρφωσης συνειδήσεων μέσα στις μάζες, αντανακλάται στο πολιτικό επίπεδο πιο ξεκάθαρα από παντού. Αυτή η πραγματικότητα καταγράφεται και στο περιεχόμενο πρόσφατων ομιλιών του Τσίπρα. Οσο και αν κάποιος αγωνιστής της Αριστεράς διατηρεί δικαιολογημένα αμφιβολίες για τη σταθερότητα των θέσεών του, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει σοβαρά και να παλέψει για να κεφαλαιοποιηθούν στο πρόγραμμα της Αριστεράς.

«Το 2015 ο Νότος θα ξαναγράψει την Ιστορία της Ευρώπης», ανέφερε στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος Podemos της Ισπανίας.
Μακριά από τη μάταιη αναζήτηση εθνικών λύσεων μέσα από τον κατακερματισμό της Ευρώπης, αναζήτηση λύσεων που δεν υπάρχουν, από καιρό τώρα, ολοένα και πιο πειστικά, απευθύνεται στους λαούς της Ευρώπης: «Ο ευρωπαϊκός Νότος θα αλλάξει τους συσχετισμούς, θα δημιουργήσει νέες συμμαχίες» και «θα σταθεί αντιμέτωπος με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών».

Σε μια πολύ συγκεκριμένη πια προσπάθεια σύμπτυξης αριστερού πανευρωπαϊκού μετώπου, για αντιμετώπιση της κατάρας της πολυδιάσπασης της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με πολλούς εκπροσώπους της ισπανικής Αριστεράς.
Αμέσως μετά, στο διήμερο συνέδριο του Transform Europe στη Φλωρεντία, μίλησε και πάλιν στην παρουσία εκπροσώπων της Αριστεράς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τον Νίκη Βέντολα, τον Φάουστο Μπερτινότι και άλλους.

Στην πιο υποσχόμενη ομιλία, από οτιδήποτε άλλο έχουμε ακούσει από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για πολύ καιρό, ανέφερε: «Η Αριστερά μετατρέπεται σε εμβρυουλκό της αλλαγής, ωθώντας τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση…». «Η λιτότητα δεν καταστρέφει μόνο το Νότο: Καταστρέφει όλη την Ευρώπη… ο αποπληθωρισμός, η ύφεση, η στασιμότητα, η ανεργία και η επισφαλής εργασία είναι κοινά προβλήματα στο Βορρά και το Νότο, στην Ανατολή και Δύση της Ευρώπης. Που απαιτούν συλλογικές και αλληλέγγυες λύσεις. Την αναπτυξιακή ανάσα που χρειάζονται όλοι – και η Γερμανία».

Η πιο πάνω τοποθέτηση αποτελεί φοβερά ελπιδοφόρο στίγμα για την κατεύθυνση που η Αριστερά της Ευρώπης πρέπει να ακολουθήσει. Η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των «κακών» Γερμανών, αλλά της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Οι Γερμανοί εργαζόμενοι είναι στο ίδιο στρατόπεδο με όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους. Οσο η φωνή της Αριστεράς δεν γίνεται ξεκάθαρη πάνω σε αυτό το ζήτημα, οι δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης θα υπονομεύονται, θα ενισχύεται η εθνικιστική και φασιστική ρητορική και οι εθνικές συγκρούσεις και οι πόλεμοι θα αναδύονται σαν η «λύση» στην κρίση.

Στην αναχαίτιση αυτών των κινδύνων κατευθύνει και η πρόταση για το χρέος. Μαζί με τον «άμεσο τερματισμό της λιτότητας», υποσχέθηκε την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος», για την οργανωμένη αναδιάρθρωση των χρεών της Ευρωζώνης.

Ενάντια στην πρόταση για το σπάσιμο των χωρών του νότου από το ευρώ και τη στάση πληρωμών, που ήταν οι μέχρι σήμερα επικρατέστερες απόψεις, που μετέτρεπαν και σε αυτό το ζήτημα τη λύση της κρίσης σε εθνική υπόθεση, υπόθεση της κάθε χώρας ξεχωριστά σε ανταγωνισμό με τις άλλες, υπάρχει τώρα σαν πρόταση η «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος». Με φοβερές δυνατότητες σε μια Ευρώπη με αριστερούς συνασπισμούς στην εξουσία.

Ολα τα πιο πάνω αποτελούν τρομακτική κατάκτηση, όταν διατυπώνονται από ένα ευρωπαϊκό κόμμα που βρίσκεται σε πορεία εξουσίας στη χώρα του.
«Από το Νότο της Ευρώπης ξεκινάει η ανατροπή… είμαστε η μόνη αντίρροπη δύναμη στον μερκελισμό και το πραγματικό αντίπαλο δέος στη σκοτεινή Ευρώπη της λιτότητας και των φαντασμάτων της. Της άκρας και λαϊκιστικής Δεξιάς, του νεοναζισμού, της βίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού. Εμείς μπορούμε ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη και θα την αλλάξουμε. Θα γκρεμίσουμε το τείχος του χρήματος που διαιρεί την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο, σε δανειστές και πιστωτές».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy