Αφαίρεσαν από χαμηλο-συνταξιούχους 300 εκ. ευρώ…

1672

Του Κώστα Σκαρπάρη*

Για τέταρτη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η κοροϊδία από μέρους της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους αναφορικά με το δικαίωμα που είχαν για το πασχαλινό επίδομα. Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι θα δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους το πασχαλινό επίδομα. Εκ πρώτης όψεως οι συνταξιούχοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους και διαδίδεται η είδηση σε όλη την Κύπρο ότι η κυβέρνηση θα δώσει το πασχαλινό επίδομα έστω και μειωμένο, δηλαδή €190 στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ωστόσο, το πυροτέχνημα σε λίγο θα σβήσει και θα φανεί η γύμνια του όπως έγινε και με την «επανάσταση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής» που την ονόμασαν νομοθεσία για τα 3Ε, που σχεδόν δεν έδωσε κανένα δικαίωμα στους συνταξιούχους. Απεναντίας αυτή την περίοδο δέχονται νέες μειώσεις στις μικρές επιταγές λόγω υπολογισμού στα εισοδήματά τους όλων των τόκων και τυχόν χορηγίας από το ΚΟΑΠ , αγνοώντας πλήρως τα διαβήματα της ΕΚΥΣΥ και του ΑΚΕΛ που ζήτησαν να μην υπολογίζονται. Οι συνταξιούχοι φρόντισαν με πολλές στερήσεις να κάνουν λίγες αποταμιεύσεις για τα υστερινά τους, όπως λέγουν, για να τα χρησιμοποιήσουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και τώρα τιμωρούνται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αφού μειώνεται ή αποκόπτεται η μικρή επιταγή. Εξειδικευμένη στα «καλά μελετημένα σχέδια» αυτή η κυβέρνηση.

Το «πρώτο μελετημένο σχέδιο» – η πρώτη κοροϊδία- έγινε με το Ε.Ε.Ε. (Εσχατο Εγγυημένο Εξευτελισμό της αξιοπρέπειας των συνταξιούχων και των απλών ανθρώπων). Συγκεκριμένα, ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κατώτατη σύνταξη είναι €336 το μήνα- που μαζί με τη μικρή επιταγή που είναι €150, σύνολο ο συνταξιούχος δικαιούται €486- το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το καθόρισε στα €480!! Δηλαδή δεν δικαιούται σχεδόν κανένας χαμηλοσυνταξιούχος. Για το νοικοκυριό 2 ατόμων καθόρισε τα €720. Επίσης κανένας δεν είναι δικαιούχος.

2η κοροϊδία: Πασχαλινό επίδομα.

Καθόρισαν ως κριτήριο να μην υπερβαίνει τα €750 το οικογενειακό εισόδημα γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία νοικοκυριών δυο ατόμων συνταξιούχων παίρνει €751.43 και πάνω… Κατά συνέπεια δεν δικαιούται σχεδόν κανένα νοικοκυριό δύο ατόμων το πασχαλινό εκτός αν ακόμη ένας από τους δύο δεν πήρε ακόμη σύνταξη. Η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει από τους συνταξιούχους και φέτος λόγω των κριτηρίων για το πασχαλινό επίδομα άλλα €20 εκ. περίπου. Γενικά από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει αφαιρέσει από τους χαμηλοσυνταξιούχους €300 εκ. περίπου.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα προς τους κυβερνώντες: Ντροπή!

Να σταματήσει η κοροϊδία των χαμηλοσυνταξιούχων. Να σταματήσουν να παίζουν με τον πόνο και τη φτώχεια των ηλικιωμένων μας.

*Γ.Γ. ΕΚΥΣΥ, υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Λευκωσία

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.