«Αφού δεν έχουνε ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι»

Του Σωτήρη Χαραλάμπους*

Πού είχαμε μείνει; Α, για όλα φταίνε οι άλλοι, φταίνε οι προηγούμενοι. Ας συντονιστούμε. Λοιπόν, υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές του κυβερνώντος, ΜΜΕ (και πάλι των κυβερνώντων), μη χαλαρώνετε.

Βγάλτε στη δημοσιότητα τα σκάνδαλά μας και μεις θα ορίσουμε μια «ανεξάρτητη» επιτροπή από ειδήμονες να τα φορτώσει στους προηγούμενους. Προβάλετε τους δείκτες και τους Moody’s. Κλείστε όλα τα κοινοτικά παντοπωλεία που άνοιξαν οι προηγούμενοι. Εμείς δεν ανοίγουμε. Εμείς κλείνουμε.

Κλείνουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταστηματάρχες, σχολεία, ημικρατικούς οργανισμούς, τις Αερογραμμές, κλείνουμε τον αναπνευστήρα των δημόσιων νοσοκομείων, φιμώνουμε και ελέγχουμε τα κανάλια (αρχίζοντας από το δικό μας ΡΙΚ), τις εφημερίδες, κλείνουμε τα στόματα των δημοσιογράφων, των εξαπατημένων, των εργατών, των υπαλλήλων, των αυτοεργοδοτουμένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των φοιτητών, των μισθοσυντήρητων, όλων των εργαζομένων, των αγανακτισμένων… καθολικώς διαμαρτυρομένων.

Εχουμε τη μεγαλύτερη μείωση μισθών στην Ευρώπη. Εχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας. Εχουμε τη μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης. Κι, όμως, οι δείκτες πάνε καλά! Οι δείκτες, όμως, δεν είναι αυτορρυθμιζόμενοι. Εχουν σχεδιαστεί από ανθρώπινο (πολυεθνικό και νεοφιλελεύθερο) χέρι. Και λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα με τις βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου.

Για παράδειγμα, όσον υπολειτουργεί το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου τόσο ανεβαίνουν οι δείκτες. Οσο το τροφοδοτείς τόσο πέφτουν. Κι αν κάποια στιγμή παύσει εντελώς η τροφοδότηση, οι δείκτες καταγράφουν πρωτοφανή άνοδο. Είναι η οριακή εκείνη στιγμή όπου ο Πρόεδρος προβαίνει σε δηλώσεις και μας ανεβάζει το ηθικό: «Η οικονομία βρίσκεται σε πορεία πλήρους ανάκαμψης».

Μες στην τρελή χαρά ο Πρόεδρος γιατί, λέει, οι Moody’s διαπίστωσαν ότι «τα δημοσιονομικά (σ.σ: περικοπές) υπερέβησαν τους στόχους που τέθηκαν με την Τρόικα». Και γελάτε, κ. Πρόεδρε;

Μα αυτά είναι ο κόπος και ο μόχθος των εργαζομένων, όλων αυτών που αφήσατε αδιόριστους με τις περικοπές σας, είναι οι αποκοπές που έγιναν από τους εκπαιδευτικούς για να επαναδιοριστούν, όπως μας είπατε, όλοι οι έκτακτοι και συμβασιούχοι συνάδελφοί τους και τους ξεγελάσατε, είναι οι αποκοπές του 35% των μισθών μας, είναι το γαλατάκι που αφαιρέσατε από τους άπορους μαθητές, είναι οι περικοπές από την κατάργηση του δωρεάν εισιτηρίου των παιδιών για να μεταβαίνουν στο σχολείο τους, από τις κόλλες και τα μελάνια των σχολείων, από το κλείσιμο σχολείων (το ονομάσατε συγχωνεύσεις), από τις παγοποιήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης που οδήγησαν στην υποστελέχωσή τους, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να λειτουργούν χωρίς διευθυντές. Ψιλά γράμματα…

Σχεδόν δυο χρόνια κυβερνάτε κι ακούμε συνεχώς την ίδια επωδό: «Φταίνε οι προηγούμενοι». Δεν λέω, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής σας το σύνθημα αυτό ήταν πολύ πιασάρικο. Ελέγχετε τα ΜΜΕ, προκαλέσατε σύγχυση, όμως στην πορεία και όταν κατακάθισε ο κονιορτός που σηκώσατε και όλοι γνωρίζουν πλέον ποιος ευθύνεται για την οικονομική κρίση (και στην Κύπρο και αλλού), και σεις οι ίδιοι το γνωρίζετε και ας καμώνεστε πως δεν καταλαβαίνετε, ξέρετε πώς ακούγεστε; Ως Αρειανοί.

Κατ’ αρχήν συσπειρώνετε την αντιπολίτευση. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ. Ετσι, τουλάχιστον, λένε οι δικές σας μετρήσεις. Ομως, το σημαντικότερο είναι ότι δείχνετε να μην παίρνετε τα μηνύματα των πολιτών. Σαν να τους έχετε εντελώς απαξιώσει. Σαν να ζείτε στον κόσμο σας. Στο λόφο σας (του Προεδρικού). Στο ύφος το δικό σας, αλλά και των υπουργών σας, διακρίνει κανείς, έκδηλα, την αλαζονεία, την ειρωνεία και την περιφρόνηση.

Σαν τη Μαρία Αντουανέτα, η οποία, απευθυνόμενη στον πεινασμένο λαό της Γαλλίας (προφανώς και στα παιδιά) που ζητούσαν ψωμί, φέρεται να είπε: «Αφού δεν έχουνε ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι».

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy