Αφού η Πλατεία αργεί πολύ… ας καθάριζαν τουλάχιστον λίγο

Μπορεί στις αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης για τον Δήμο Λευκωσίας να κυριαρχεί η Πλατεία Ελευθερίας, αλλά στα τηλεφωνήματα και τις επιστολές που παίρνουμε στην εφημερίδα φαίνεται ότι εκείνο που απασχολεί πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας είναι η καθαριότητα, ή μάλλον η έλλειψη καθαριότητας σε πολλές γειτονιές.

Το τελευταίο μήνυμα που πήραμε ηλεκτρονικά συνοδευόταν και από πολλές φωτογραφίες.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Α.Ν., κάτοικος Βορείου Πόλου, σε περιοχή που συνορεύει με το Δημοτικό Στάδιο:
«Μιλούμε για την ανάπτυξη της περιοχής, κτίζουμε ωραία στάδια για τους νέους μας (ωραία πρωτοβουλία), αλλά πράγματι νοιαζόμαστε για την ευημερία των παιδιών μας; Στις φωτογραφίες θα δείτε σκουπίδια (συμπεριλαμβανομένων και ελαστικών) δίπλα από το Δημοτικό Γήπεδο του Βορείου Πόλου. Η περιοχή είναι εκκολαπτήριο για ποντίκες, φίδια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Κατανοώ τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί επιτρέπουμε να υπάρχουν σωροί σκουπιδιών δίπλα από χώρους που παίζουν παιδιά και οικιστικές περιοχές».

 

Τα σκουπίδια βρίσκονται παντού
Πριν μερικές μέρες πήραμε τηλεφώνημα από μια μητέρα που αγανάκτησε από την κατάσταση του πάρκου της γειτονιάς της. Σκουπίδια παντού, από χαρτιά μέχρι πλαστικά μπουκάλια, οι λιγοστοί κάλαθοι όλοι υπερχειλισμένοι (άρα τα σκουπίδια είναι εκεί για μέρες), οι θάμνοι της περίφραξης μισοξεραμένοι.
Μας είπε ότι επικοινώνησε με τον Δήμο και έμαθε πως από τους καθαριστές έμειναν οι μισοί «και ως εκ τούτου δεν προλαβαίνουν»…
Κάποιος θα πει «φταίνε οι ασυνείδητοι που τα πετάνε» και ενδεχομένως να έχει δίκιο. Αντί όμως να ψάχνουμε… τον Χατζηπετρή, δεν είναι καιρός οι υπεύθυνοι του Δήμου Λευκωσίας να κάνουν κάτι για να αλλάξει πραγματικά η όψη της πρωτεύουσας;
Ακούμε συνεχώς για τα «μεγάλα» έργα που θα γίνουν στην πρωτεύουσα. Για το πόσο σημαντικό είναι να γίνουν, πόσο ανάγκη τα έχει η πόλη, πόσο πραγματικά μεγάλα είναι. Για τα «μικρά» έργα, εκείνα που χρειάζονται οι πολίτες, που θα καλυτερέψουν τη ζωή τους, τι γίνεται;

 

Το πρόγραμμα του Δήμου Λευκωσίας

Όπως πληροφορούμαστε, ο Δήμος Λευκωσίας έχει ένα ετήσιο πρόγραμμα καθαρισμού, με τρεις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, στη διάρκεια των οποίων μαζεύει δωρεάν ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα. Κυκλοφορεί μάλιστα και ένα σχετικό ενημερωτικό έντυπο.
Οι περίοδοι καθαρισμού έχουν καθοριστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των δημοτών, ώστε να μην αφήνονται για αρκετές μέρες εκτεθειμένα τα προς συλλογή αντικείμενα και να ολοκληρώνονται οι εκστρατείες σύντομα και αποτελεσματικά.
Φέτος, μάλιστα, ο Δήμος Λευκωσίας εγκαινίασε τη λειτουργία ενός «προσωρινού πράσινου σημείου», καλύπτοντας τις ανάγκες του κοινού ολόχρονα και σε καθημερινή βάση.

 

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.