Αυστραλία: Συνελήφθη πράκτορας της Β. Κορέας, πουλούσε πυραυλικά εξαρτήματα

Συνελήφθη χθες στο Σίδνεϊ άνδρας που προσπαθούσε να πουλήσει στη μαύρη αγορά εξαρτήματα πυραύλων και άνθρακα σε άτομα στην Ινδονησία και στο Βιετνάμ, για λογαριασμό της Β. Κορέας.

Ο 59χρονος Τσαν Χαν Τσόι κατηγορείται για παραβίαση των νόμων που εφαρμόζουν της κυρώσεις κατά της Β. Κορέας αλλά και για πώληση όπλων μαζικής καταστροφής. 

Προσπάθησε να πουλήσει άνθρακα, εξαρτήματα πυραύλων αλλά και λογισμικό για το σύστημα καθοδήγησης βαλλιστικών πυραύλων, σε άτομα στην Ινδονησία και το Βιετνάμ. Αν τελικά κατάφερνε να τα πουλήσει θα κέρδιζε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. 

Ο φερόμενος οικονομικός πράκτορας της Βόρειας Κορέας είναι Βορειοκορεατικής καταγωγής και ζει στην Αυστραλία τα τελευταία 30 χρόνια. 

«Ήταν πιστός πράκτορας της Βόρειας Κορέας και πίστευε ότι ενεργούσε υπέρ ενός ανώτερου πατριωτικού σκοπού», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Αυστραλίας ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν στη χώρα του. 

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι ο άνδρας ήταν σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη της Βόρειας Κορέας και ότι δεν είχε μεταφέρει εξαρτήματα πυραύλων στην Αυστραλία. 

Σε περίπτωση που ο 59χρονος καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 18 ετών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy