Αυτοί ήταν και αυτοί θα είναι. Δεν αλλάζουν.

Του Γιάννου Πιερή*

Επειδή όποτε έχουμε εκλογές ο ΔΗΣΥ, και ιδιαίτερα οι υποψήφιοί του, αρχίζουν να «δεσμεύονται» για βελτίωση της στεγαστικής προσφυγικής πολιτικής, είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε και κάποιες από τις αποφάσεις που πήραν όποτε ήταν στην εξουσία κυβερνήσεις του ΔΗΣΥ. Η αρχή έγινε με τη διακυβέρνησή τους το 1993-2003:

– Μειώθηκε το ποσό που παραχωρείτο για ριζικές επιδιορθώσεις, από £7000 σε £3500.

– Τερματίστηκε η ανέγερση νέων προσφυγικών οικισμών.

– Οι χορηγίες και τα εισοδηματικά κριτήρια αυξήθηκαν μόνο κατά 10-15%.

– Το Υπ. Οικονομικών ζητούσε με εγκύκλιο τον Μάρτη του 1996 «…επειδή οι στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων τείνουν να ικανοποιηθούν, γίνεται παράκληση όπως το ποσό που θα συμπεριληφθεί στις προτάσεις σας για την εκτέλεση σχεδίων και τη συμπλήρωση άλλων καθοριστεί σε χαμηλά επίπεδα».

– Σε φυλλάδιο (1994) με ονομασία «Πάντοτε κοντά στους Πρόσφυγες», σχετικά με την τιτλοποίηση αυτοστεγάσεων, πρότειναν όπως οι πρόσφυγες που θα πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας να κληθούν να πληρώσουν την αγοραία αξία των οικοπέδων για σκοπούς ίσης μεταχείρισης με όσους ανήγειραν σε τ/κ γη.

– Η ΥΜΑΠΕ, εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, απέστειλε προς όλους τους έπαρχους (24/9/1997) τον κατάλογο με τα στοιχεία  των οικοπέδων και των δικαιούχων προσώπων ούτως ώστε στο μέλλον να αποφευχθεί οποιαδήποτε παροχή βοήθειας για επιδιορθώσεις των  κατοικιών προς τους κατόχους τίτλων. Μετά από παρέμβαση του ΑΚΕΛ ο τότε Υπουργός σε συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων τον Μάιο του 1998 υποσχέθηκε επιδιορθώσεις.

– Ο Προϋπολογισμός του Φορέα Ισης Κατανομής Βαρών που υλοποιήθηκε ήταν: το 1996-2002 €197.905.600 (€28,272 εκ. μέσος όρος κατ’ έτος), το 2003-2007 €293.213.400 (€58,643 εκ. μέσος όρος κατ’ έτος) και το 2008-2012 €474.815.000 (€94,963 εκ. μέσος όρος κατ’ έτος).

Και συνεχίζεται η ίδια πολιτική από το 2013. Μερικά παραδείγματα:

– Κατάργησαν την ανέγερση κυβερνητικών οικισμών και το διαχωρισμό Κυβ. οικοπέδων.

– Μείωσαν σημαντικά, δύο φορές (29/4/2013 και 6/11/2013)  τα εισοδηματικά κριτήρια και τις οικονομικές βοήθειες.

– Μείωσαν σημαντικά τους προϋπολογισμούς που αφορούν την προσφυγική πολιτική.

– Εγιναν τέτοιες αλλαγές στα κριτήρια και κανονισμούς εξέτασης των αιτήσεων, που η έγκριση μιας αίτησης έγινε πάρα πολύ δύσκολη. Πολλά νέα ζευγάρια ειδικά δεν έκαναν καν αίτηση.

– Υποστελέχωσαν σχεδόν όλες τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τους πρόσφυγες και ως εκ τούτου υπάρχουν αιτήσεις που εδώ και τρία χρόνια περίπου είναι στη σειρά για εξέταση από την επιτροπή στεγαστικής βοήθειας.

Καθυστέρηση μεγάλη υπάρχει και για άλλα αιτήματα. Πρέπει εδώ να πούμε ότι όσοι λειτουργοί ασχολούνται με την προσφυγική στεγαστική πολιτική σε όλες τις επαρχίες υπερβάλλουν εαυτό για να διεκπεραιώσουν όλα τα αιτήματα.

Δυστυχώς για τον κυπριακό λαό στη διακυβέρνηση του κράτους βρίσκεται ο ΔΗΣΥ. Οι περικοπές και τα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης είναι μέρος της δικής του φιλοσοφίας. Τα πιο πάνω που αφορούν τη στεγαστική προσφυγική πολιτική αποδεικνύουν ακράδαντα ότι στο βωμό της εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων θυσιάζουν τα πάντα. Αυτοί ήταν και αυτοί θα είναι. Δεν αλλάζουν.

* Υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy