Αυξάνει ρυθμούς η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον ετών αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας, σύμφωνα με επίσημα και ιδιωτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και τα οποία προμηνύουν καλή πορεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), ο οποίος καταγράφει τις συνθήκες στα κινεζικά εργοστάσια και ορυχεία.

Ο επίσημος PMI διαμορφώθηκε στο 51,2 τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) της Κίνας. Αυτό είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το 50,4 που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο και είναι πολύ μεγαλύτερο από την μέση πρόβλεψη των 50,3 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg News.

Όταν ο δείκτης βρίσκεται υψηλότερα του 50 σημαίνει πως η δραστηριότητα αναπτύσσεται, ενώ οτιδήποτε κάτω από το συγκεκριμένο αριθμό σημαίνει συρρίκνωση.

“Η παραγωγή και η ζήτηση της αγοράς επιταχύνεται και πάλι, αυξάνοντας την ανάπτυξη”, τονίζει ο αναλυτής στην NBS Zhao Qinghe σε δήλωση του. Ωστόσο, ο κ. Zhao σημειώνει πως οι καθοδικές πιέσεις παραμένουν για τις εισαγωγές και εξαγωγές, λόγω της αναιμικής ανάκαμψης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών, ο οποίος καταρτίζεται από την ιδιωτική εταιρεία IHS Markit και επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις, κατέδειξε παρόμοια τάση. Τον Οκτώβριο ο δείκτης ανήλθε στο 51,2, από 50,1 τον προηγούμενο μήνα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy