Αυξάνονται οι ναυαγοσώστες, νέα ωράρια

Αδυναμίες σε υποδομές και μέσα επέμβασης εντοπίζουν οι ναυαγοσώστες

Κάλυψη των κενών και αδυναμιών στις υποδομές διάσωσης λουομένων στις παράλιες περιοχές κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο ζητούν οι ναυαγοσώστες, την ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Επαρχιακές Διοικήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ναυαγοσωστικής, το οποίο ετοίμασε ο Αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής, Διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Οι ναυαγοσώστες ζητούν περαιτέρω ενίσχυση των θαλάσσιων μέσων επέμβασης αλλά και βελτίωση των χώρων εργασίας στους πύργους ναυαγοσωστών.

Μεταξύ άλλων, όπως πληροφορείται η ”Χ” από καλά ενημερωμένες πηγές, σε αρκετές των περιπτώσεων, στις παράλιες περιοχές παρατηρούνται ελλείψεις σε ταχύπλοα σκάφη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ναυαγοσώστες αγοράζουν οι ίδιοι τα κουτιά πρώτων βοηθειών με τα οποία δίνουν βοήθεια σε λουόμενους σε περίπτωση ατυχήματος.

Στην επαρχία Πάφου, όπως αναφέρθηκε στη ”Χ”, δεν υπάρχουν ταχύπλοα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης ενώ για τις ανάγκες μόνο της επαρχίας Πάφου, υπάρχουν επτά σκάφη τα οποία κρίνουν οι ναυαγοσώστες ως πεπαλαιωμένα και ζητούν να αντικατασταθούν με οκτώ τζετ σκι.

Στην επαρχία Λάρνακας υπάρχουν, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, μόνο δύο ταχύπλοα σκάφη.

Την ίδια ώρα υποστηρίζουν ότι οι πύργοι των παραλιών, ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου, δεν διαθέτουν κλειστούς και λειτουργικούς χώρους για ασφαλέστερη επιτήρηση των λουομένων.

Οι ναυαγοσώστες ζητούν συγκεκριμένα δημιουργία πύργων κλειστού τύπου, αντί των σημερινών, στους οποίους δεν παρέχεται η δυνατότητα προστασίας του εξοπλισμού τους.

Τα νέα ωράρια

Με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Ναυαγοσωστικής, το οποίο εφαρμόζεται από την 0101-2018, επιμηκύνονται τα ωράρια εποπτείας των παραλιών και επεκτείνεται η στελέχωση σε ναυαγοσωστικό προσωπικό σε κλιμακωτή λογική.

Παραμένει η πρόνοια εξ ημισείας καταβολής του κόστους εποπτείας των παραλιών μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου Εσωτερικών. Βαρύτητα στη στελέχωση των παραλιών με προσωπικό δίνεται στην Πάφο, η οποία διαθέτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ναυαγοσωστών, τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τις παράλιες περιοχές. Μέχρι τον Ιούνιο, στην επαρχία Πάφου οι ναυαγοσώστες θα πρέπει να αυξηθούν στους 125, στη βάση των διεθνών ναυαγοσωστικών προτύπων, στη Λεμεσό θα αυξηθούν στους 78 και στη Λάρνακα στους 20.

Από τον Μάιο, με βάση τις πρόνοιες του Εθνικού Σχεδίου Ναυαγοσωστικής, επιμηκύνεται το ωράριο εργασίας από τις 7:00 ως τις 19:00, και τον Ιούνιο από τις 6:00 ως τις 20:00.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy