Αυξάνονται τα ρωσικά αποθέματα χρυσού

Αύξησε τα αποθέματα της σε χρυσό, για όγδοο συνεχόμενο μήνα, η Ρωσία, έστω και αν έχει χρησιμοποιήσει διεθνή αποθέματα της σε χρυσό για να στηρίξει το ρούβλι, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, που είναι τα πέμπτα μεγαλύτερα στον κόσμο, ανήλθαν την 1η Δεκεμβρίου σε 38,2 εκατομμύρια ουγκιές, από 37,60 εκ. ουγκιές ένα μήνα προηγουμένως, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Η αξία τους, ωστόσο, σε όρους δολαρίου μειώθηκε κατά 85 εκατομμύρια δολάρια.

Το Νοέμβριο, τα συνολικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 418,90 δισ. δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

«Φυσικά η ποσότητα αυξάνεται αλλά η αξία της σε δολάρια δεν αλλάζει τόσο πολύ, επειδή η τιμή του χρυσού έχει μειωθεί», δήλωσε ο Vladimir Tikhomirov, επικεφαλής οικονομολόγος της BCS Financial Group στη Μόσχα, πριν την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

«Πολλές κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό, δεδομένου ότι η τιμή του χρυσού έχει μειωθεί», σημείωσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εκμεταλλεύτηκε τις χαμηλότερες τιμές του χρυσού για να αυξήσει τα αποθέματά της μετά τη μείωση τους στην προσπάθεια της να ανακόψει την συνεχή πτώση του ρουβλιού πριν την κλιμάκωση της κρίσης αυτό το μήνα.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών στις 7 Νοεμβρίου.

Το πολύτιμο μέταλλο κατέχει ποσοστό περίπου 10% στα συνολικά αποθέματα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, με έδρα το Λονδίνο.

Για σύγκριση, τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ ανέρχονται περίπου στο 71% των συνολικών αποθεμάτων της και της Γερμανίας στο 66%. Οι δύο αυτές χώρες κατέχουν την πρωτιά στον κόσμο σε αποθέματα χρυσού, όπως καταδεικνύουν σχετικά στοιχεία.

Οι αγορές χρυσού στις οποίες προέβη η Ρωσία το Νοέμβριο ανήλθαν συνολικά σχεδόν στους 19 μετρικούς τόνους, ακολουθώντας τις αγορές ανάλογης ποσότητας χρυσού τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η χώρα έχει τριπλασιάσει τα αποθέματα χρυσού της από το 2005 και σήμερα κατέχει περίπου 1.188 τόνους, ποσότητα που είναι η μεγαλύτερη από το 1993.

Νέα στοιχεία που θα αφορούν τον Δεκέμβριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy