Αυξημένοι έλεγχοι από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για το Δεκαπενταύγουστο

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών  Χριστόδουλος Πίπης δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι οι αυξημένοι έλεγχοι που διενεργούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενόψει Δεκαπενταυγούστου, δεικνύουν ότι τα κρέατα και τα παράγωγα τους είναι εντός των πλαισίων της ασφάλειας της υγείας των καταναλωτών.

Ερωτηθείς σχετικά με την ποιότητα των κρεάτων για το Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Πίπης είπε ότι από τις 8 Αυγούστου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι και η ένταση ελέγχου θα συνεχιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου.
 
Διευκρίνισε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης κρέατος και κρεατοπαρασκευασμάτων δόθηκαν οδηγίες για πρόσθετους ελέγχους στους ελέγχους ρουτίνας.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως δεν έχει εντοπιστεί, ούτε στα σφαγεία, ούτε στην αγορά οτιδήποτε που να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τα αυγά που αποσύρθηκαν στην κοινοτική αγορά στα οποία εντοπίστηκε το παρασιτοκτόνο  φιπρονίλ (fipronil),  ο κ. Πίπης είπε ότι η Κύπρος δεν υπήρξε παραλήπτης αυγών από τις μονάδες στις οποίες παρήχθησαν τα αυγά, προσθέτοντας πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αναμένουν τις έρευνες που διενεργούνται σε ό,τι αφορά προϊόντα που δυνατόν να παρήχθησαν με τα μολυσμένα αυγά για να δράσουν ανάλογα.
 
Διαβεβαίωσε επίσης ότι στην Κύπρο απαγορεύεται η χρήση του παρασιτοκτόνου στα παραγωγικά ζώα και πως η χρήση του επιτρέπεται μόνο για τους σκύλους και τις γάτες.
 
Ο κ. Πίπης εξήγησε ότι η ουσία σε αυγά εντοπίστηκε από τυχαίους ελέγχους που διενήργησαν Ολλανδοί σε αυγά και οι έρευνες οδήγησαν σε μια εκτροφή στο Βέλγιο στην οποία έγινε χρήση του παρασιτοκτόνου που περιέχει την ουσία fipronil προκειμένου να καταπολεμήσουν την κόκκινη ψείρα που προσβάλλει τα πουλερικά.
 
Συνεχίζοντας είπε πως από την έρευνα διεφάνη ότι η μονάδα στην οποία παρήχθησαν τα αυγά ανέθεσε σε εταιρεία τους ψεκασμούς και τις εκτοπαρασιτώσεις. Η Εταιρεία εκτοπαρασιτώσεων είχε κάνει χρήση της ουσίας fipronil σε ποσοστό πέραν των επιτρεπτών ορίων με αποτέλεσμα να εντοπισθούν υπολείμματα στα αυγά που παρήγαγαν συγκεκριμένες εκτροφές.
 
Μετά από έρευνα στο επίπεδο της εταιρείας που έκανε τις απεντομώσεις και αποπαρασιτώσεις  εντοπίστηκε η απαγορευμένη ουσία σε άλλα 7 πτηνοτροφία στα οποία έκανε η ίδια  εταιρεία τις απεντομώσεις και αποπαρασιτώσεις.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι ανακλήθηκαν οι παρτίδες των αυγών και τώρα ερευνάται αν αυγά από τις συγκεκριμένες παρτίδες χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή άλλων τροφίμων ώστε να ανακληθούν και αυτά.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy